Glas Javnosti

ZABRANJENA PIROTEHNIKA! Brinemo zbog pandemije, ne želimo stres sa petardama

Svet
Autor: Glas javnosti

Pandemija i pirotehnika ne idu zajedno, odlučila je Nemačka drugu godinu zaredom kad je gornji dom parlamenta usvojio meru zabrane prodaje pirotehničkih sredstava uoči Nove godine.

Nemačka je usred četvrtog talasa pandemije kovida, a ministar zdravstva zabrinut je da će doći i do petog. To bi moglo dovesti do preplavljenosti bolnica, koje neće imati vremena da se bave povredama uzrokovanim pirotehnikom.

Mnogi Nemci uživaju u vatrometu za ispraćaj stare i ulazak u novu godinu, a čitave četvrti pretvaraju se u pirotehničke predstave.

No, protivnici vatrometa tvrde da zbog toga stambena područja postaju nalik na ratne zone, a lekari ukazuju na redovan porast broja povreda uzrokovanih pirotehnikom. Najčešće do toga dolazi kad petarde eksplodiraju u rukama ili blizu drugih ljudi.

"Bolnice i medicinske ordinacije mesecima su pod velikim pritiskom zbog pandemije", rekla je prošle nedelje ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser. "Sada želimo da sprečimo dodatni stres, kao i svaki hitni slučaj koji se može izbeći." 

Međutim, kritičari kažu da će ljudi otići u susedne zemlje, poput Poljske, i tamo kupiti pirotehniku. Takođe, u tim zemljama su već odavno dostupnija mnogo snažnija pirotehnička sredstva od onih koja se prodaju u Nemačkoj.

Iako ova zabrana važi samo za dane uoči Nove godine, udruženja za zaštitu životne sredine i životinja već godinama traže opštu zabranu. Smatraju da vatromet, osim što je opasan jer izaziva povrede, stvara i zagađenja i postoji opasnost od požara i uzrokuje stres za životinje.

 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR