Glas Javnosti

FOKUS JE NA ISHRANI I SUPLEMENTIMA: Zašto su vitamini B12 i B9 važni za zdravu trudnoću?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Trudnoća je divno iskustvo, a obezbeđivanje dobrobiti i majke i bebe tokom ovog perioda je najvažnije.

To je period u kome se treba fokusirati na ishranu, koja je važna ne samo za majke, već i za bebe. Dobro zaokružena ishrana sa pravim vitaminima i mineralima je neophodna za održavanje zdrave trudnoće.

Među ovim vitalnim hranljivim materijama, vitamin B12 i folna kiselina igraju značajnu ulogu. Stručnjak za ishranu i fitnes Rohit Šelatkar podelio je nekoliko saveta.


Uloga vitamina B12 i folne kiseline tokom trudnoće

Vitamin B12 rastvorljiv u vodi je neophodan za različite telesne funkcije, uključujući sintezu DNK, formiranje crvenih krvnih zrnaca i neurološko zdravlje. Tokom trudnoće, potražnja za vitaminom B12 se povećava jer podržava brzu podelu i rast fetalnih ćelija u razvoju.

Vitamin B12 je takođe važan za zdravlje majke jer pomaže u smanjenju rizika od anemije i urođenih mana, piše India.com.

Vitamin B9, koji se naziva i folna kiselina, posebno je važan u ranim fazama trudnoće jer pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi, poremećaja rađanja koji utiču na bebin mozak i kičmenu moždinu.

Nacionalna zdravstvena služba (UK) preporučuje da žene koje su imale trudnoću sa oštećenjem neuralne cevi i planiraju da zatrudne treba da uključe dnevni dodatak od 400 mikrograma folne kiseline pre i tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Ovaj period je od vitalnog značaja za razvoj bebine kičme.


Koja hrana je izvor vitamina B12 i folne kiseline?

Iako su suplementi opcija, važno je uključiti ove hranljive materije u ishranu kroz hranu. Proizvodi životinjskog porekla, kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi, odlični su izvori vitamina B12. Za folnu kiselinu, kelj, kupus, spanać, brokoli, mahunarke i citrusi su odlične opcije.

„Vitamini B12 i B9 su neophodni za zdravu trudnoću. Iako uravnotežena ishrana može da obezbedi esencijalne hranljive materije, postoje situacije u kojima uzimanje suplemenata može biti važno. Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste odlučili šta je najbolje da uradite da biste osigurali zdravu trudnoću“, zaključio je Šelatkar.



Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR