Glas Javnosti

SMRTNA KAZNA ZA POKUŠAJ TERORIZMA: Šta znači nova izmena krivičnog zakona Belorusije

Svet
Autor: Glas javnosti

Beloruske vlasti su danas odobrile izmene krivičnog zakona kojima se smrtna kazna uvodi i za pokušaj izvršenja terorističkog akta, a kritičari vlade u Minsku navode da je taj potez usmeren protiv opozicionih aktivista.

U Belorusiji, kojom čvrstom rukom vlada predsednik Aleksandar Lukašenko, do sada je smrtna kazna bila predviđena za terorističke akte sa smrtnim ishodom, za brutalna i višestruka ubistva, prenosi agencija Rojters navode ruskih medija.

Beloruski parlament je danas podržao proširenje upotrebe smrtne kazne nakon što su aktivisti pokušali da sabotiraju delove železničke mreže kako bi Rusiji otežali premeštanje snaga u Ukrajinu.

Izmene krivičnog zakona stupaju na snagu u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja.

SAD su oštro osudile proširenje upotrebe smrtne kazne na pokušaje izvršenja terorističkog akta, ocenivši da će se na meti novog zakona naći prodemokratski aktivisti i osobe koje se protive ruskom ratu u Ukrajini.
Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Lukašenka da "nastavlja represiju" i da novom merom nastoji da zadrži vlast "putem straha i zastrašivanja", prenosi agencija Frans pres.

I opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja je pobegla iz Belorusije 2020. godine kako bi izbegla hapšenje, ocenila je da je proširenje primene smrtne kazne "direktna pretnja" protivnicima Lukašenkovog režima i onima koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR