Glas Javnosti

PRVI OVAKAV PROIZVOĐAČ NA SVETU: Ukrajinski startap proizvodi papirnu ambalažu od opalog lišća

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski startap Releaf prvi je svetski proizvođač papirne ambalaže od opalog lišća. Kompanija obrađuje lišće koje prikupljaju lokalne vlasti gradova - koje bi obično bilo ostavljeno da se razloži - i pretvara ga u celulozu i papir za industriju ambalaže.

Releaf ima cilj da ponudi održivu zamenu za papir od celuloze, čime se smanjuju stope seče šuma, smanjuju emisije ugljenika i pomaže gradovima u zbrinjavanju sezonskog zelenog otpada.

Tehnologija je postignuta nakon dve godine testiranja, uz podršku partnerstava i finansiranja od strane WWF-a i Canopy Planet. Nakon širenja proizvodnje, kompanija sada sarađuje s poznatim preduzećima iz maloprodaje i kozmetičke industrije, uključujući LOreal, Samsung, Schneider Electric, Chanel i Weleda.

Korišćenje lišća za proizvodnju papirne ambalaže

Releaf papir se proizvodi kroz četvorostepeni proces. Prvo, gradske vlasti sakupljaju opalo lišće i prevoze ga do fabrika za preradu. Kako bi se osiguralo očuvanje ekosistema i formiranje površinskog sloja zemlje, Releaf ne sakuplja lišće iz šuma.

Nakon što stignu u fabriku za preradu, listovi se čiste i obrađuju, pri čemu se vlakna izdvajaju iz sirovina da bi kasnije formirala osnovu papira Releaf. Zatim se vlakna peru kako bi se uklonile strane strukture i usitnile. Na kraju, vlaknasta celuloza se meša sa biološkim filerima pre nego što se obradi u čvrstu podlogu i osuši u rolnama papira.

Ukrajinski startap tvrdi da ovaj proces proizvodnje papira generiše 78% manje emisija ugljenika u poređenju sa tradicionalnom proizvodnjom papira od drveta. Osim toga, 17 stabala se sačuva po toni celuloze napravljene od otpalog lišća.

Releaf takođe tvrdi da ovaj proces troši 15 puta manje vode i trostruko manje električne energije u poređenju s tradicionalnom proizvodnjom papira od drveta.


Kompanija i sama koristi svoj papir da bi proizvela Releaf vreće, sa maksimalnim mesečnim kapacitetom proizvodnje od deset miliona komada. Papir takođe koriste i druge kompanije za proizvodnju različitih drugih proizvoda za pakovanje, kao što su tacne za jaja, ambalaža za hranu, kartonske ploče od talasastog papira.

Startap je nedavno osvojio nagradu za "Alternativne materijale" na takmičenju Packaging Startup Awards tokom London Packaging Week-a.

- Pobeda Releaf Paper-a u kategoriji Alternativni materijali potvrđuje naš status kao prvog svetskog proizvođača papira dobijenog iz opalog lišća. Ovo prestižno priznanje prepoznaje našu posvećenost revolucionarnim materijalima za ambalažu i naše neumorno nastojanje da pronađemo održiva rešenja koja menjaju pejzaž industrije – rekao je suosnivač Valentin Frečka.


Glas javnosti/ M01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR