Glas Javnosti

OVO ĆE UTICATI NA CENU ZEMLJIŠTA? U selu Visibabe iz zemlje šiklja vrela voda

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Neverovatan prizor iznenadio je meštane sela Visibaba kod Požege, kada su u šumi nedaleko od svojih kuća primetili kako iz zemlje izbija mlaz ključale vode.

Kada su izmerili njenu temperaturu, kako kažu, pokazalo se da je ključala voda dostigla skoro 100 stepeni.
- Dve komšinice i ja smo šetale i kada smo bile u blizini šume videle smo kako sa jednog mesta kulja para i čule smo neobičan šištav zvuk. Kada smo prišle bliže, videle smo da iz zemlje izbija neobičan kljuk vode, koji, iako je napolju bilo minus 10, topi sve okolo u prečniku od 50 metara - kaže Milena Bulut Mateničarski.

Rimska kupatila, ili ipak nešto drugo?
Ona dodaje da niko od meštana ne zna šta se događa, niti o čemu se radi. Mogli su do sad da čuju samo razne priče, ali niko nema potvrđenu informaciju.
- Svašta se priča, da je ovde nekad bila rimska vojska i njihova kupatila. Zvali smo i predsednika opštine i ljude od struke da ispitaju ovo i da nam kažu o čemu se radi - kaže Bulut Mateničarska.
Ranije je B92 preneo da arheološka istraživanja obavljena na ovom području dokazuju da istorija života seže u izuzetno daleku prošlost, u praistorijsko doba, a nisu je zaobišli ni stari Rimljani koji su se ovde doselili krajem I veka pre nove ere. U selu Visibabe postoji nekoliko arheoloških nalazišta, a najplodinija za istraživače bila su Krčevine, Varošište. Postojanje velikog rimskog naselja moralo je podrazumevati i postojanje rimskog groblja koje su arheolozi pronašli na lokalitetu Blaškovina koji se nalazi u istočnom delu mesta Visibaba, na terasi iznad Zapadne Morave.
Cena zemlje odmah skočila?
I predsednik MZ Visibaba Milomir Obradović kaže da su svi zatečeni ovim neobičnom pojavom.

- Celo selo je na nogama, svi se krste i ne mogu da veruju svojim očima, a naš komšija mesar doneo je termometar i kad ga je spustio u rupu koja je duboka oko dva metra, izmerio je temperaturu od 98 stepeni, što je neverovatno. Iz zemlje na svaka tri minuta izbija mlaz vrele vode - kaže on i dodaje da su zvali i neke geologe da ih pitaju o čemu se radi, a oni su kazali da je to ekstremno visoka temperatura vode, koja skoro da nigde ne postoji.
Meštani su već u šali počeli da licitiraju šta bi to moglo da bude. Jedni kažu da treba odmah da se gradi bazen, drugi da se podiže banja, a neki kažu da je cena zemlje nedaleko od ovog izvora odmah skočila za 300 EUR po aru.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR