Glas Javnosti

IZNENAĐENJE: Da li vijagra može da bude novi lek za Alchajmerovu bolest?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nova studija pružila je više dokaza da sildenafil (vijagra), koji se koristi za lečenje erektilne disfunkcije (ED), može da pomogne u zaštiti od Alchajmerove bolesti (AD).

Velika analiza podataka pacijenata iz dve baze podataka pokazala je da je za 30-54 odsto smanjena rasprostranjenost Alchajmerove bolesti među pacijentima koji su uzimali sildenafil (vijagru), od onih koji nisu.

Ovo zapažanje je dalje podržano mehaničkim studijama koje pokazuju smanjen nivo neurotoksičnih proteina u moždanim ćelijama izloženim ovom leku koji, u principu, širi krvne sudove (inhibitor fosfodiesterase tipa 5).


„Naši nalazi daju dodatnu težinu za prenamenu ovog postojećeg leka koji je odobren od strane FDA da bude novi tretman za Alchajmerovu bolest, kojoj su veoma potrebne nove terapije“, rekao je dr Feikiong Čeng, direktor Klinike genom centra u Klivlendu, koji je vodio istraživanje.

„Koristili smo veštačku inteligenciju da integrišemo podatke u više domena, što je sve ukazivalo na potencijal sildenafila protiv ove razorne neurološke bolesti“, primetio je Čeng.

Studija je objavljena onlajn 1. marta 2024. u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease.

Koristeći podatke o pacijentima iz baze podataka MarketScan Medicare Supplemental (2012-2017) i baze podataka Clinformatics (2007-2020), istraživači su sproveli analize rezultata nakon prilagođavanja na pol, starost, rasu i prateće bolesti.

Oni su tražili sve pojedince sa potrebom za sildenafilom ili četiri uporedna leka — bumetanid, furosemid, spironolakton i nifedipin. Rezultati su pokazali da je upotreba sildenafila bila povezana sa smanjenom verovatnoćom od Alchajmerove bolesti u odnosu na kontrolne lekove.


Na primer, upotreba sildenafila je bila povezana sa 54 odsto smanjenom učestalošću Alchajmerove bolesti u MarketScan-u i 30 odsto smanjenim ukupnim brojem obolelih od Alchajmera u Clinformatics-u.

Nalazi podržavaju studiju objavljenu ranije ove godine koja je otkrila potencijalni zaštitni efekat tretmana sildenafila na rizik od Alchajmera.

Međutim, ovo istraživanje i trenutna studija su u suprotnosti sa drugim radom koji je objavljen u časopisu Brain Communications krajem 2022. godine koji nije pokazao takvu vezu između lekova za erektilnu disfunkciju i smanjenog rizika od Alchajmerove bolesti.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR