Glas Javnosti

VIJAGRA LEČI KORONU? Lekari probudili pacijentkinju iz kome neobičnim lekom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Britanski lekari koristili su neobičan i neuobičajen lek da jednu pacijentkinju probude iz kome u koju je uvedena zbog koronavirusa.

Nakon 28 dana indukovane kome u koju je Monika Alemdnika (37) uvedena zbog korone, lekari su već porodicu pripremali na najgore. Ona se koronom zarazila u oktobru, jedno vreme se lečila u bolnici, da bi potom bila otpuštena.

Međutim, njeno stanje se ponovo pogoršalo, ponovo je primljena u bolnicu i tada stavljena u indukovanu komu u kojoj je provela 28 dana. Lekari su planirali da isključe aparate ako joj ne bude bolje nakon 30 dana, ali su pre toga odlučili da joj daju eksperimentalnu dozu neuobičajenog leka.

Oni su joj dali vijagru koja je namenjena za lečenje erektilne disfunkcije kod muškaraca, a poznata je po tome da povećava protok krvi u telu. Pošto je primila veliku dozu vijagre, stanje ove pacijantkinje je počelo da se poboljšava.

U toku nedelju dana stanje joj se znatno poboljšalo, izašla je iz kome, a količina kiseonika koja joj je bila potrebna se prepolovila. 

Monika Alemdika je ovom prilikom izjavila da joj je vijagra spasila život, da joj je u roku od 48 sati otvorila disajne puteve i da su pluća na pravi način odreagovala.

Lekari sada sprovode testove kako bi utvrdili da li vijagra (koju proizvodi kompanija Fajzer), može da pomogne u podizanju nivoa kiseonika u krvi, kao što to čini udisanje azot oksida.

Za sada će vijagru u sklopu lečenja od kovida-19 dobiti samo pacijenti u Velikoj Britaniji koji pristanu na takav oblik eksperimentalnog lečenja, prenosi Telegraf.rs

BONUS VIDEO: DA LI NAS ČEKA TREĆI SVETSKI RAT? - DRAGAN PETROVIĆ 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR