Glas Javnosti

VASPITANJE IMA SVOJE FAZE : Evo koja je najranija i kada je u redu da se počne!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Roditelji bi u ovom procesu trebalo da im daju slobodu i da ih podrže, ali nije baš sve dozvoljeno. Kada i kako treba da postavite prve granice bebi, a da pri tome to ipak ostane u okvirima onoga što popularno nazivamo "nežno" roditeljstvo.

Postoji priča da kada je novopečena mama pitala uvaženog psihijatra kada da počne s vaspitanjem svoje bebe, on je odgovorio da već kasni devet meseci. Možda je ovu situaciju stručnjak prenaglasio da bi istakao značaj vaspitanja od samog rođenja. Evo kada i kako da postavljate granice i da usmeravate bebu. Nakon ponosa i radosti kada vide bebu kako puzi prvih nekoliko metara, mnogi roditelji dolaze do saznanja da im je bilo mnogo lakše dok dete nije hodalo. Sada ono može da dohvati stvari koje su ranije bile nedostižne: čaše, saksije, električne aparate...sve ono zbog čega će roditelji odmah poskočiti da spreče.

Kada možete početi da vaspitavate svoju bebu?
U prvih šest meseci života bebu nije moguće pohvaliti niti kuditi, zato što u ovom mladom dobu vaša beba još nije u stanju da razlikuje šta je ispravno i pogrešno ili šta znači da, a šta ne. Može samo da skrene pažnju na svoje potrebe i zavisi od vas kao roditelja. Zato ne brinite da ćete previše razmaziti dete. Naprotiv, brzo reagovanje na njegove signale jača osnovno poverenje i stvara sigurnu vezu. U prvoj polovini godine svom detetu posvetite onoliko pažnje, brige, bliskosti i fizičkog kontakta koliko je potrebno. Tek u drugoj polovini prve godine života bebe postepeno razvijaju volju i nauče da mogu da izazovu specifične reakcije određenim ponašanjem: na primer, naučnici to nazivaju „namernim plačem“, kada bebe počnu da utiču na roditelje, izvode akcije kroz ciljani plač kada žele pažnju. Ovo je prvi trenutak kada govorimo o vaspitavanju deteta: ono svesno kontroliše svoje postupke kako bi nešto postigao, a roditelji moraju da ga nauče da ne može uvek sve da dobije.

To je vreme da postavite prve granice bebi. Pred kraj prve godine života možete da počnete da učite bebu strpljenju: ne morate odmah da skočite ako ona želi nešto od vas. Roditelji po pravilu umeju da osete da li je nešto stvarno ili njihova beba samo kuka da bi privukla njihovu pažnju ili nešto zahtevala. Sada možete da ignorišete ovakvu kuknjavu bez osećaja krivice.

A šta je sa zabranama? Sada možete da iznesete prve zabrane, ali pretpostavite da one neće odmah uroditi plodom. Reči „da“ i „ne“ dobijaju značenje za bebe tek na kraju njihove prve godine života. I proći će još najmanje godinu dana pre nego što počnu da shvataju značenje pravila i zabrana.

I još jedan važan savet: budite uzor, bebe uče putem imitacije. Zato pokažite svom detetu šta želite od njega, posebno u prisustvu drugih osoba.

Glas javnosti/Yumama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR