Glas Javnosti

PRIMENITE GA U SVOJOJ KUĆI: Najefikasniji, ali i najmanje popularan metod za vaspitanje srećne dece

Život
Autor: Glas javnosti

Glavni prioritet svakog roditelja je, između ostalog, da mu dete bude srećno. Ako želite da odgajate srećnu decu, možda ćete biti iznenađeni činjenicom da je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, najefikasniji način vaspitanja srećne dece ujedno i jedan od najtežih.

Ako želite da odgajate srećnu decu, morate im dozvoliti da budu nesrećni

Dečji psiholog Tovah Klajn, autor knjige „Kako mališani napreduju“, kaže da ako želite da odgajate srećnu decu, morate im dozvoliti da budu nesrećni. Naravno, ovo je kontradiktorno, jer je prvi instinkt roditelja da učini sve da deci olakša patnju. Međutim, rešavanje njihovih problema može se osvetiti“.

On dodaje da je „način da svoju decu odgajate da budu srećna jeste da ih učinite srećnim. Ali u stvarnosti, deca znaju kako da pronađu radost i budu srećna. To nije osećaj koji treba da imate sve vreme“, kaže Klajn, koji osnažuje roditelje da „deca smeju da budu ljuta, tužna, nesrećna“.


Šanse su da su i vaši roditelji preduzeli nešto kada ste bili nesrećni. Od ponude da vam kupi novu igračku ili sladoled samo da bi vas ponovo nasmejao. Možda se i vi ponašate slično sa svojom decom, ali sa ovim detetom oduzimate priliku da obradite svoja osećanja i naučite kako da se smirite.

Ovo takođe povećava verovatnoću da će doživeti još veće emocionalne slomove u budućnosti kada vi (ili neko drugi) ne uspete da rešite sve njihove probleme.

U drugoj krajnosti, ne treba zanemariti emocionalni stres deteta

Naravno, to ne znači da jednostavno ignorišete svoje dete kada je uznemireno. Ako želite da odgajate srećnu decu, možete ih podstaći da duboko udahnu ili verbalizuju svoja osećanja kada se osećaju loše.

Takođe, nemojte se predavati njihovim napadima besa, već podstičite zdrave emocionalne navike.


„Snaga dolazi iz činjenice da dete može da doživi intenzivne emocije, kao što je bes, a zatim da ih kontroliše. Istovremeno, shvata da su mu roditelji i dalje dostupni, da nisu ljuti i da ga neće baciti“, objašnjava Klajn.

Potom dodaje da je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite kao roditelj da zapamtite da se raspoloženje vašeg deteta menja i da će ono prevazići sve što mu je izazvalo emocionalni stres, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR