Glas Javnosti

SAVET JEDNE MAJKE ZLATA VREDAN: Evo koje pitanje treba postaviti deci nakon škole

Porodica
Autor: Glas javnosti

Deca često dolaze iz škole umorna, a ponekad im nije do priče. Roditelji treba da shvate da to nije nužno vezano za njihov odnos, već za napore koje deca ulažu tokom školskog dana.

Važno je pružiti im prostor i podršku, omogućiti im da se opuste i podele utiske kada to žele. Mama, Džoana Godard, podelila je jedno pitanje koje postavlja svojoj deci kada se vrate iz škole.


"Kada se moja deca vrate iz škole, često su nervozna i iscrpljena. Uvek želim da čujem kako im je prošao dan, ali pitanje Kako je bilo u školi? deluje previše široko i nikada ne funkcioniše", rekla je mama.

Ona je podelila kako je shvatila da pitanje "Kako je bilo u školi?" može delovati isto kao da pitate odraslu osobu "Kako je bilo poslednjih 20 godina vašeg života?". Na takva pitanja je nemoguće odgovoriti.

Otkrila je da je posle 13 godina konačno naučila sa kojim pitanjem da započne razgovor.

Jedno pitanje postavljeno na pravi način
Godard je naučila da postavi jedno pitanje, ali na pravi način. „Kada deca dođu kući, zagrlim ih i pitam: „Kakav ti je bio dan na skali od 1 do 10?“ Objasnila je da je ovo pitanje lako za početak razgovora jer oni moraju da kažu samo jednu reč.


Ali dok se led probije, oni žele da podele više. „Pitanje im pokazuje da sam spreman da ih saslušam bez obzira da li imaju najbolji ili najgori dan.

Dakle, opšta pitanja poput čuvenog "Kako je bilo u školi?" mogu biti preteška za decu. Postavljanje konkretnijih pitanja moglo bi olakšati komunikaciju

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR