Glas Javnosti

Botoks slavi 35 godina: Novo doba botoksa u estetici i terapiji

Moda
Autor: Glas javnosti

Botoks, poznat i kao botulinum toksin, obeležava 35 godina odobrenja od strane FDA za estetske tretmane, i tokom godina se dokazao kao lider u oblasti neinvazivnih kozmetičkih procedura. Njegova popularnost kontinuirano raste, a podaci pokazuju da se godišnje na globalnom nivou izvede između 4 i 5 miliona botoks procedura, sa značajnim porastom od skoro 459% od 2000. do 2020. godine. U 2019. godini, širom sveta izvedeno je oko 6.7 miliona procedura botoksa.

Zanimljivo je da se botoks ne koristi samo za estetske ciljeve, kao što su smanjenje bora i fine linije, već i za medicinske tretmane, uključujući migrene, prekomerno znojenje i preaktivnu bešiku. Botoks je najpopularniji među osobama starosti 40-54 godine, ali zabeležen je i porast procedura među mlađim osobama, posebno u starosnoj grupi od 20-29 godina, gde je između 2010. i 2017. zabeležen porast od 40,6%. Muškarci čine oko 6% svih procedura botoksa, sa skoro 265,247 tretmana izvedenih u 2020. godini.

Prosječna cijena botoksa u SAD-u u 2020. godini iznosila je oko 397 dolara po tretmanu, a u istoj godini potrošeno je između 1.3 i 2.6 milijardi dolara na tretmane botoksom. Većina pacijenata (90%) ne doživljava komplikacije nakon tretmana, a efekti botoksa obično traju između tri i šest mjeseci.


Tržište botoksa nastavlja rasti, sa procenama da će globalno tržište premašiti 6 milijardi dolara do 2027. godine. Očekuje se da će se tržišna veličina botulinum toksina povećati sa 7,49 milijardi dolara u 2023. na 10,62 milijardi dolara do 2030. godine.

Jedan od izazova u industriji botoksa je pojava falsifikovanih proizvoda koji mogu biti štetni za potrošače zbog neuređene proizvodnje i mogućih nuspojava. Kako bi se zaštitili potrošači, FDA i druge regulatorne agencije širom sveta izdaju upozorenja i preduzimaju korake da regulišu problem sa falsifikovanim proizvodima.

Botoks predstavlja važan segment u industriji estetske medicine, a njegova široka primena, kako u estetici tako i u terapeutskim tretmanima, nastavlja da privlači pažnju širom sveta. Razvoj novih proizvoda i tehnologija, kao i rastuća svest o minimalno invazivnim procedurama, verovatno će doprineti daljem rastu i popularnosti botoksa u godinama koje dolaze.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR