Glas Javnosti

ZAŠTITNIK GRAĐANA : Prosjačenje zaustaviti kažnjavanjem organizatora

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaštitnik građana Srbije je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u slučaju nestalog dečaka iz Beograda, nađenog posle deset dana tokom kojih je bio prinuđen na prosjačenje, saopšteno je danas.

„Radeći na ovom slučaju više puta se postavilo pitanje koliko je lica koja organizuju prosjačenje, bez obzira na to da li su oni žrtvama roditelji, rođaci ili treća lica, bilo procesuirano u poslednje dve godine. Prema saznanjima Zaštitnika građana taj broj je zanemarljiv“, oceniio je Zaštitnik.


On će zbog toga u saradnji s drugim nadležnim organima obratiti pažnju da odgovaraju i kazne se oni koji zloupotrebljavajući maloletnu decu, osobe sa invaliditetom ili lica koja imaju zdravstvene probleme, stiču enormnu dobit, piše u saopštenju.

Postupak je pokrenut posle navoda medija da je otac dečaka, po prethodno prijavljenom nestanku svog maloletnog sina, grubo zanemarivao svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja dečaka koga je zapustio i duže vreme ostavio bez nadzora

„Zbog ozbiljnosti navoda, Zaštitnik građana je od Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima tražio ;informacije o eventualnom postupanju u tom slučaju, kao i da li postoji sumnja na trgovinu ljudima“, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je i od Gradskog centra za socijalni rad Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova tražio ;da najkasnije u roku od 15 dana dostave detaljan izveštaj o postupanju u tom slučaju, kao i o tome da li je i ranije bilo prijava nasilja u toj porodici.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR