Glas Javnosti

ZAŠTITNIK GRAĐANA PAŠALIĆ POSLAO PORUKU O NASILJU: Mora postojati nulta tolerancija na nasilje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvao sve žene u Srbiji koje trpe psihičko ili fizičko nasilje da se ohrabre da to prijave nadležnim organima i instituciji na čijem je čelu i ukazao je na neophodnost ekonomskog jačanja žena žrtava nasilja.

- Neophodno je preduzeti mere da se ekonomski ojačaju žene žrtve nasilja da bi mogle da budu u prilici da, nakon proživljenih trauma, napuste nasilnika i da vode samostalan život. Pre 18 godina sam kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu počeo da se bavim zaštitom žrtava porodičnog nasilja, koje se, kako je praksa pokazala, u situaciji kada ne mogu da se ekonomski odvoje od nasilnika, vraćaju u začarani krug nasilja - naveo je Pašalić u saopštenju.


On je podsetio da je na predlog Institucije Zaštitnika građana žrtvama porodičnog nasilja omogućen hitan besplatan pregled kod lekara sudske medicine kako bi se "fiksirali" dokazi i kako bi se taj lekarski izveštaj kasnije koristio u sudskom postupku čime bi se omogućilo da počinilac nasilja bude adekvatno kažnjen piše Telegraf

- Moramo raditi na podizanju svesti građana Srbije o nultoj toleranciji na svaku vrstu nasilja. Najteža posledica porodičnog nasilja jeste otvaranje novog kruga nasilja jer osoba koja živi sa nasiljem postaje ili budući nasilnik ili buduća žrtva - dodao je Pašalić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR