Glas Javnosti

ZAŠTITNIK GRAĐANA O DECI KOJA PRISUSTVUJU NASILJU : Tretirati kao žrtvu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaštitnik građana Zoran Pašalić još jednom je pozvao sve građane Republike Srbije da saznanja i sumnje na nasilje u partnerskim ili porodičnim odnosima u svom okruženju prijave nadležnim organima i instituciji na čijem je čelu, a od nadležnih organa zatražio da dosledno postupaju po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

„Ponovo apelujem na sve žene koje trpe porodično i svako drugo nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju. Apelujem i na sve građane Srbije da pokažu solidarnost i da ne okreću glavu već da prijave ukoliko imaju saznanja o nasilju u nečijoj porodici, komšiluku ili među rođacima. Od svih nadležnih organa na koje se odnosi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici očekujem da se strogo pridržavaju svakog slova u tom aktu“, rekao je Pašalić, saopšteno je.

Dva postupka kontrole rada nadležnih organa – ubistvo žene u partnerskom nasilju u Pirotu i porodično nasilje u Zaječaru, tokom kojih je utvrđeno nedosledno postupanje po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, okončana su preporukama za unapređenje rada, rekao je Pašalić i dodao da su oba izveštaja sa preporukama, iako nema ovlašćenja da kontroliše rad pravosudnih organa, dostavljena Vrhovnom javnom tužilaštvu kako bi razmotrilo mogućnosti za unapređenje rada grupa za koordinaciju i saradnju koje su osnovane pri osnovnim javnim tužilaštvima.


U slučaju porodičnog nasilja kada je u Zaječaru muž pretukao suprugu kojoj su lekari spasili život i prijavili nasilnika policiji, Zaštitnik građana je kontrolisanim organima Ministarstvu unutrašnjih poslova – PU Zaječar i Centru za socijalni rad u tom gradu uputio preporuku da, u skladu sa nalogom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz 2019. godine, ubuduće dete koje prisustvuje nasilju, uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, i u skladu s tim, planiraju i preduzimaju mere usmerene na zaštitu deteta.

Zaštitnik građana traži dalje od nadležnih organa da preduzmu potrebne aktivnosti u cilju izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kojima bi se propisalo da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom, a od MUP-a i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obezbede kontinuirane edukacija zaposlenih koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i koji su članovi grupa za koordinaciju i saradnju koje su formirane pri osnovnim javnim tužilaštvima, navodi se.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR