Glas Javnosti

Pašalić: Dečja prava moraju da imaju i ograničenja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prava svakog deteta se moraju štititi u svakoj prilici bez izuzetka, ali moraju da imaju i svoja ograničenja kao što su prava nastavnika, učitelja, roditelja i vršnjaka, rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

“Svako dete ima, između ostalog, pravo na obrazovanje, na druženje, na zdrav psiho-socijalni razvoj i bezbrižno detinjstvo. Međutim, prava deteta imaju i svoja ograničenja onda kada počinju da ograničavaju prava drugih, tačnije prava vršnjaka, roditelja, učitelja i nastavnika”, naveo je Pašalić u saopštenju.

U susret obeležavanju Međunarodnog dana deteta, Zaštitnik građana je u petak održao edukativnu radionicu o pravima deteta i njihovoj zaštiti sa učenicima šestog razreda OŠ “Ratko Mitrović” iz Beograda koji su, između ostalog, kritikovali nasilno ponašanje učenika srednje Tehničke škole iz Trstenika prema nastavniku, sve to snimali i postavili na društvene mreže.

Učenici OŠ “Ratko Mitrović” iz Beograda su, kako se navodi, zajednički zaključili da je u takvim situacijama neophodno raditi i sa decom i sa nastavnicima, uz angažovanje roditelja i šire zajednice, kako bi se više pažnje posvetilo prevenciji nasilja a ne samo reakciji na nasilje kada se ono već desi.

Radionicu, sa ciljem unapređenja znanja i razumevanja dece i mladih o njihovim pravima i dostupnim mehanizmima zaštite, vodili su učenici polaznici Letnje škole Zaštitnika građana koja je održana u Novom Sadu u septembru ove godine, zajedno sa zaposlenima iz Stručne službe Zaštitnika građana i članicom Panela mladih savetnika Zaštitnika građana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR