Glas Javnosti

ŽARKO MARINOVIĆ KAO SIMBOL BORBE: Danas je Dan studenata, evo čemu se akademci najviše raduju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na demonstracije protiv jačanja fašizma 1936. godine, u kojima je poginuo student prava Žarko Marinović.

Danas više od sto hiljada akademaca proslavlja svoj dan. Prvi put studenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti u Beogradu obeležiće ga zajedno svečanom akademijom. U planu je i fudbalski turnir i koncert. Četvrti april, kao svoj dan obeležavaju i studenti Univerziteta u Novom Sadu i studenti Univerziteta u Novom Pazaru.

Tridesetih godina prošlog veka mnogima je misao bila usmerena na ulicu i studentske štrajkove protiv onoga što su smatrali narastajućim fašizmom i represijom vlasti. Na jednom od takvih protesta, 4. aprila 1936. godine, braneći kolegu od napada nožem stradao je Žarko Marinović, student prava i komunista. U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, doneta je odluka da se 4. april obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, počevši od 1955.


Danas je studentima, usled aktuelne pandemije, najvažniji povratak u amfiteatre.

- Posle skoro dve godine onlajn nastave konačno se 11. aprila vraćamo u zgradu fakulteta gde će naši studenti imati mogućnost da slušaju predavanja i vežbe uživo i da pošto imamo već dve generacije studenata koje su na fakultet išle onlajn da napokon slušaju predavanja uživo. Mislim da će sam povratak na nastavu uživo doprineti boljem studentskom standardu, većem davanju ispita kao i povećanom broju upisanih studenata na fakultet - kaže Bojana Nešković, student prodekan FPN-a, a prenosi pink.rs.

Studenti pađnju stavljaju i na uslove studiranja, ali i na važnost druđenja i komunikacije sa kolegama.


- Da na grupacijama približimo kakvi su to uslovi studiranja i kao se održavaju ispitni rokovi, da li studenti imaju jednaka prava, i da se više vrednuju njihove vannastavne aktivnosti. Ono što je i nama bitno jeste svakako i akreditacija koja je bila ove godine, gde su studenti imali dosta prostora da učestvuju i da koriguju same uprave fakulteta i profesore kako bi studentski programi bili kvalitetniji - rekla je Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Različiti programi su organizovani na fakultetima, ali i u studentskim domovima. U čuvenom Studenjaku tradicionalno se održava žurka koja svake godine okupi oko 10.000 ljudi na jednom mestu koji uživaju u muzičkom programu.


- Studenti se jako raduju ovom danu, i pre svega to će biti nenasatvani dan kada studenti imaju mogućnost da provode vreme onako kako oni žele, uglavnom u druženju sa svojim kolegama i povratku tom socijalnom životu koji im je nedostajao u prethodne dve godine - kaže Angelina Petković, student prodekan Poljoprivrednog fakulteta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR