Glas Javnosti

DOBRE VESTI: Medicinski i srodni fakulteti nastaviće KOMBINOVANU NASTAVU do KRAJA SEMESTRA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pred sutrašnji Dan studenata, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Dejan Filipović kao dobru vest ističe da su sada skoro svi fakulteti BU prešli na neposredni režim nastave, dok se za još nekoliko fakulteta očekuje da to učine od 4, odnosno 5. aprila, jer je studentima koji su van Beograda dat prelazni rok da pronađu smeštaj ili se usele u domove.

Takođe, dodaje, medicinska grupacija može biti izuzeta od promene nastave, pa se tako očekuje da će Medicinski i srodni fakulteti nastaviti kombinovanu nastavu do kraja semestra.

Uoči Dana studenata, Filipović veći akcenat stavlja na saradnju sa Studentskim parlamentom, za koju kaže da nikada nije bolje funkcionisala.



"Donet je i Zakon o studentskom organizovanju, koji je naš Univerzitet podržao. Sada sledi implementacija tog zakona, od raznih sajmova do akcija koji studenti sprovode - rekao je Filipović i dodao da je među najvećim izazovima u poslednjim mesecima bilo sprovođenje nastave u uslovima epidemije.

O dobroj saradnji sa upravom Univerziteta govori za Tanjug i student prorektor Ana Grčić, koja ističe da se često razgovara i zajednički donose odluke o uslovima studiranja, produžetku ispitnih rokova, održavanju nastave.



Kaže da je najčešća praksa da predstavnici parlamenata i studenti prodekani imaju sednice na kojima raspravljaju o problemima studenata, koji kasnije stignu do uprave.

"Želimo uvek da se bavimo konkretnim problemima, ali ove godine želeli bismo da se bavimo više uslovima studiranja. Imamo podatak za prošlu godinu da na nekim fakultetima, veliki broj studenata nije ispunio uslov za upis u narednu godinu, tako da sada skrećemo pažnju na to - rekla je Grčić.



Studenti Univerziteta u Beogradu postigli su više dogovora sa resornim ministarstvima, pa je tako od 1. aprila krenula plaćena praksa u javnim službama za najbolje studente završnih godina.

Grčić ističe da će od sledeće godine biti stipendije za studente koji su materijalno ugroženi, kao i da treba da zaživi studentska kartica koja će omogućiti razne pogodnosti i popuste.

"Jako nam je drago što u poslednje vreme studentski predstavnici imaju reč i to je ono što je nama Žakon o studentskom organizovanju doneo i najvažnija stavka tog zakona jeste da studenti koji učestvuju u telima i organima fakulteta i Univerziteta sada imaju puno pravo glasa - rekla je Grčić.



Na pitanje kako posmatra proteste studenata, među kojima je poslednji bio povodom izjave voditeljke tv Hepi da je "studente moguće kupiti za hiljadu dinara", Grčić kaže da ih uvek želi podržati, jer su oni, ističe, nosioci promena u društvu.

Na prvu godinu Univerziteta u Beogradu godišnje se upiše oko 15.000 studenata (od ukupno 48508 studenata koliko se upisalo na sve visokoškolske ustanove u Srbiji), a njih 9.500 na teret budžeta.

Po rečima Filipovića, pored standardno najveće "navale" na FON, značajno veće interesovanje za upis beleži se na Arhitektonskom fakultetu, dok je sve manja zainteresovanost za nastavničke smerove, što kako kaže nije iznenađenje.



Prošle godine zabeležen je i manji broj upisanih studenata, što Filipović pripisuje kovid epidemiji, ali i natalitetu, odnosno malobrojnijoj grupi učenika koja završe srednju školu.

Međutim, ističe, za 104 akreditovana studijska programa, interesovanje nije značajnije promenjeno, pa su tako pojedine studentske grupe poput molekularne biologije, genetike ili informatike, izuzetno popularne, ali na grupaciji gde se školuju kadrovi za nastavnike biologije, matematike, hemije, godinama se beleži smanjeno interesovanje, piše Blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR