Glas Javnosti

ZAMENICA SKUPLJALA POTPISE PODRŠKE I DOBILA NALOG : U nalogu je sadržan neobičan zahtev

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zamenica javnog tužioca Milena Božović, koja je krenula sa prikupljanjem potpisa podrške premeštenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, dobila je pisani nalog da se o tome izjasni.

Skupljanje potpisa podrške počelo je jutros, a onda su prvi zamenik i rukovodilac za opšti kriminal pozvali tužiteljku koja to radi, nezvanično saznajemo. Traženo joj je da znaju tekst peticije, uz pitanje zašto to radi u radno vreme.

Zatim je Milena Božović pozvana na razgovor kako bi se izjasnila zašto skuplja potpise. Rečeno joj je da napiše izjašnjenje, na šta je ona odgovorila da hoće, ali kad dobije napismeno o čemu treba da se izjasni i po kom osnovu se to traži od nje.

Nakon što je dobila pisani nalog da se izjasni, što bi trebalo da učini sutra, o tome će obavestiti i Državno veće tužilaca i Udruženje tužilaca, piše N1.


Tužiteljka Bojana Savović, koja je samo dan nakon akcije policije i VJT kada je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, smenjena sa tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS.

Savović je naložila policiji hapšenje šest osoba a onda su je smenili s tog slučaja – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo. Takođe, i zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je zajedno sa koleginicom Bojanom Savović radila na predmetu malverzacija u EPS – premeštena je. Ona je premeštena u drugo odeljenje nakon što se, kako je rekla, u Vajber grupi usprotivila informaciji da o svakom budućem radu sa policijom tužitelji moraju da se konsultuju sa svojim šefom odeljenja, posle čega je sazvan kolegijum na kom joj je rečeno da to više tako „neće moći“.

VJT je saopštilo da su tužiteljke premeštene u okviru „redovnog usklađivanja Godišnjeg plana“, dok je viši javni tužilac Nenad Stefanović nedavno podneo zahtev povereniku Državnog veća tužilaca za „zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju“ tog tužilaštva.

Stefanović je ocenio da su višednevna medijska kampanja i protest usmereni protiv Višeg javnog tužilaštva i njega, kao i da je izneto „nebrojeno neistina i insinuacija sa ciljem da se diskredituje rad tužilaštva“.

Tužiteljke Savović i Paunović dale su izjavu povereniku za samostalnost Državnog veća tužilaca. Poverenik za samostalnost DVT je pokrenuo postupak za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, u kome ispituje okolnosti pod kojima je došlo do sklanjanja zamenica VJT Savović i Paunović sa rada u predmetu u vezi sa zloupotrebama u TE Kostolac, a kroz navodno redovnu preraspodelu rada. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR