Glas Javnosti

ZADUŽILI SMO I UNUKE: Srbijagas uzima kredit od 200 MILIONA EVRA za uvoz gasa, država dala garancije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za uvoz gasa, kompanija "Srbijagas" će od šest banaka uzeti kredit od 200 miliona evra, za koji će država dati garancije.

Srbijagas uzeće kredit koji je namenjen plaćanju obaveza za uvoz tog energenta, dok je u obrazloženju predloga zakona o zaduživanju „Srbijagasa” navedeno je da je početkom novembra 2021. zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj prekinut transport prirodnog gasa u Srbiju, zbog čega je to javno preduzeće uvezlo interventne količine gasa iz Mađarske i time „obezbedilo siguran rad sistema za sve potrošače, domaćinstva i industriju, a što je dovelo i do dodatnog angažovanja sopstvenih sredstava Srbijagasa, prenosi Politika.


Ovo preduzeće je zbog sigurnog i kontinuiranog snabdevanje Srbije prirodnim gasom prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa po značajno većim nabavnim cenama, pa bi zbog svega toga likvidnost "Srbijagasa" bila ugrožena bez novih pozajmica, ocenjuju iz Ministarstva finansija.

Period trajanja kredita je dve, odnosno tri godine uključujući i period počeka od tri meseca, a sredstva će biti odobrena po kamatnoj stopi koja uključuje tromesečni EURIBOR uvećan za fiksnu maržu u rasponu od 1,35 odsto do 1,82 odsto na godišnjem nivou.

BONUS VIDEO Legendarni srpski policajac provalio šta se krije iza rafala na Đokovića




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR