Glas Javnosti

Tradicionalne nagrade 66. Međunarodnog sajma knjiga dodeljene su danas: Evo i kome

Kultura
Autor: Glas javnosti

Izdavač godine, najlepša knjiga…

Predsednica žirija Zlata Bojović je istakla na ceremoniji da su nagrade posvećena najboljim izdavačima i njihovim najuspešnijim izdanjima, ali i svima drugima jer dragocenih izdavača i knjiga ima mnogo više nego što je priznanja.


Za izdavača godine proglašen je „Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda“.

Nagrada za Izdavački poduhvat godine dodeljuje se, odlukom žirija, knjizi „Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti“.


Za najboljeg izdavača iz dijaspore proglašen je „Andrić institut, Andrić grad Višegrad“.

Posebno priznanje za oblasti iz nauke pripalo je „Huk izdavaštvu“ za knjigu „Knez Mihailo Obrenović“. Dečja knjiga godine jeste edicija „Knjige sa kojima se raste“ Dragane Malešević.


Članovi žirija su odlučili da Specijalno priznanje za izdavača, knjigu i strip dodeli „Geopoetici“ za 30 godina postojanja, „Zavodu za udžbenike“ za knjigu „Hirurgija aorte“ Lazara B. Davidovića, zatim „Srpskoj književnoj zadruzi“ za ediciju „Srpska književnost za decu“ i Banatskom kulturnom centru Novo Mileševo, Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada za „Izabrana zenitistička dela Kolo 1“.

Ovogodišnji žiri radio je u sastavu Zlata Bojović, Anđelka Cvijić, Bojan Jović, Zoran Paunović i Marko Krstić.


Nagrada za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“, odlukom žirija kojeg su činili Slavimir Stojanović Futro, Jovan Čekić i Jugoslav Vlahović, dodeljena je knjizi „Kod kuće“ grupe strip autorki pod imenom „Stripoteke“ u izdanju „Besne kobile“.

Najlepša dečja knjiga jeste „Tri, četiri, sad“ Dragane Mladenović u izdanju „Kreativnog centra“.


Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljuje se knjizi „Udovica i papagaj“ Virdžinije Vulf u izdanju „Bulevar
Books“, ilustratora i dizajnera Marine Milanović.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR