Glas Javnosti

MINISTARSTVO KULTURE POVODOM PROTESTA UMETNIKA : Uvrede na račun Gojković

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo kulture odgovorilo je umetnicima koji su protestovali ispred te institucije saopštenjem u kom navodi da su na protestu iznete insinuacije i niz uvreda na račun rada ministarke Maje Gojković.

„Ministarstvo kulture istine radi ističe da putem brojnih konkursa koje raspisuje u oblastima savremenog stvaralaštva i  međunarodne saradnje, kao i drugim aktivnostima pruža punu podršku funkcionisanju svih segmenata kulture, podjednako budžetskim korisnicima i umetnicima i organizacijama iz civilnog sektora. Ovom prilikom ukazujemo i da opredeljivanje sredstava po osnovu konkursa nije rezervisano unapred ni za jednog učesnika, niti postoji višegodišnja ‘VIP karta’ za stalne dobitnike novca građana Srbije“, navodi se u saopštenju.


Umetnici okupljeni oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije protestovali su zbog, kako kažu, zloupotrebe javnog budžeta za kulturu i načina na koji se sprovode konkursi. Oni smatraju da je položaj kulturnih institucija, nezavisne scene, umetnika i radnika u kulturi ozbiljno urušen, a nadležne kritikuju i zbog toga što se na konkursima dodeljuju javna sredstva velikom broju „fantomskih organizacija“.

Ministarstvo kulture u saopštenju je navelo da su u poslednje tri godine dodeljena 1,1 milijarda dinara na konkursima u oblasti savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, na kojima su pojedinci i organizacije iz civilnog sektora većinom učestvovali.

U poslednje tri godine u okviru Sektora za savremeno stvaralaštvo ukupno je za konkurse opredeljeno 1.654.416.160 dinara, od čega je za projekte nezavisnih korisnika izdvojeno 910.279.500 dinara ili 55 odsto od ukupnog budžeta, dodaju iz ministarstva.

U ovoj godini na konkursima Ministarstva u oblasti savremenog stvaralaštva projekti civilnog sektora su podržani sa 340.042.500 dinara, što je 65 odsto ukupnog iznosa namenjenog za sve konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u oblasti međunarodne saradnje, ukupan budžet svih konkursa u periodu od 2016 do 2023. godine iznosio je 447.443.056 dinara, od čega je nezavisnom sektoru opredeljeno 321.718.290 dinara odnosno 72 odsto.

„Pored konkursa, podrška savremenoj umetnosti i umetnicima dolazi i kroz druge programe Ministarstva, kako kroz ulaganja u infrastrukturu, tako i kroz podršku nastupima na međunarodnim festivalima i za mobilnost umetnika. Napominjemo da se produkcija savremene umetnosti podržava i  u okviru novog programa Ministarstva ‘Prestonica kulture Srbije’, i da je  ona važan segment ovog projekta, budući da su sredstva koja su opredeljena za Čačak kao prvu nacionalnu prestonicu kulture namenjena unapređenju galerijskog prostora i uslova za rad umetnika, kao i programe namenjene promociji savremene umetnosti“, kažu iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi i da je Ministarstvo kulture „članove konkursnih komisija predložilo iz redova istaknutih kulturnih poslenika u svojim oblastima, da su komisije bile autonomne u odlučivanju, a njihove odluke donete u skladu sa jasnim i precizno definisanim kriterijumima i uslovima konkursa“.
„Ministarstvo naglašava da je uvek spremno na konstruktivan pristup i dijalog sa pojedincima i organizacijama koje deluje na polju kulture i u tom cilju je i održan sastanak sa predstavnicima  Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. Službe Ministarstva završavaju odgovor na sugestije koje su date na sastanku sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, s tim što sigurno ne mogu biti uvažene one sugestije koje su u suprotnosti sa važećim zakonskim procedurama koje su uređene Zakonom o kulturi, koji je u primeni počev od 2009. godine, kao i zakonima koji uređuju postupke pripreme donošenja i izvršenja budžeta Republike Srbije, kao što su Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o budžetu Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Glas javnosti/B01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR