Glas Javnosti

Gojković najavila ulaganja u filmsku industriju, pa poručila: Ministarstvo kulture "kuća za sve"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da je u planu da se iduće godine povećaju ulaganja u filmsku industriju i naglasila da je Ministarstvo kulture "kuća za sve" koji se bave glumom ili drugim umetničkim poslom i da treba voditi dijalog.

Gojković je na pitanje da prokomentariše napade na glumce povodom njihovog učešća na protestima opozicije rekla da ne zna nikoga ko neće stati na stranu ljudi koje etiketira bilo ko i apelovala da se svi prestanu sa iznošenjem uvreda.

Ocenivši da svako ima pravo da se bavi politikom, bira, kandiduje se i ima svoje mišljnje, Gojković je dodala da svako može da dođe da razgovara "kako da poboljšamo uslove za rad bilo kog umetnika".

"Protiv toga sam da se koriste grube reči, da neko na nekog viče ili da ga vređa, i moj apel je da prestane sa svih strana", naglasila je potpredsednica Vlade Srbije.

Gojković je dodala da su vređani i glumci Svetislav Bule Goncić, Rastko Janković, Lazar Ristovski "i mnogi drugi koji se ne slažu sa politikom dela opozicije".

Prema njenim rečima, niko nije reagovao ni kad je prilikom upada na konferenciju za novinare Beogradskog dramskog pozorišta "Miloš Biković napadnut od strane jednog opozicionog političara i poslanika".

Gojković je apelovala da "svi spuste svoje zastave, da prestanu da viču jedni na druge" i da treba voditi dijalog.


Govoreći o pretnjama upućenim glumačkom i bračnom paru Tamari Dragičević i Petru Benčini, Gojković je rekla da apeluje na sve istražne organe "da što pre pronađu počinice i obaveste javnost ko je sebi dao slobodu da vređa i preti deci bračnog para".

"Nenormalno je da neko pomisli da nekome nije žao ili da nije potrešen kada su nečija deca u pitanju. Svi znamo kakav pakao prolazi Aleksandar Vučić godinama kao otac deteta koje je često na udaru, često napadaju, prete anonimno i javno", podsetila je Gojković.

Prema njenim rečima, "svaka takva pretnja mora da se osudi od celokupnog društva".

Gojković je najavila da će "producenti, režiseri i filmski radnici imati prilike za još bolje uslove za rad".

Ona je navela da uskoro očekuje rezultate rekordnog 31. konkursa Filmskog centra Srbije (FCS) i podsetila da je ove godine njeno ministarstvo, uz podršku Vlade Srbije, izdvojilo 1,3 milijarde dinara podrške za snimanje filmova.

Prema njenim rečima, podsticajne mere su počev od 2016. godine privukle strane investitore u filmsku industriju, i od tada je bilo 371 projekata filmova, namenskih filmovi i serija, kao i 55 projekata domaće proizvodnje.


Ocenivši da domaći producenti dobijaju u pođednakim uslovima podsticaj kao i strane produkcije, Gojković je dodala da stranci donose novac u Srbiju, dok se domaćoj industriji pomaže da bi snimali što više, i da "uživamo u većinom dobrim filmovima i serijama".

Primetivši da "imamo sve više holivudskih produkcija i nije retkost da sretnete američku zvezdu na ulicama Beograda", Gojković je dodala da je prilikom posete indijske predsednice Droupadi Murmu razgovarano o sve više projekata Bolivuda u Beogradu.

"To je dobar put za privlačenje turista iz Indije koji žele da vide uživo gde se snimaju filmovi", istakla je ministraka.

Govoreći o četvorogodišnjem mandatu bivšeg direktora Filmskog centra Srbije (FCS) Gordana Matića, Gojković je rekla da nije imala priliku da sa njim razgovara, ali da je tokom dve godine u ministarstvu "govorila o svom nezadovoljstvu i načinu rada direktora".

Podsetila je da je njena ocena bila da Matić voli "da često i rado putuje, a FCS ima izuzetno mnogo problema i trebalo bi malo više da se posveti tom radu".

Gojković je ocenila da je postavljanje Ivana Karla za v.d. direktora FCS-a, na preporuku predsednika Upravnog odbora FCS-a Miroslav Lekića, rešenje koje daje šansu da se UO upozna sa trenutnim stanjem u FCS-u.


"Karl ispunjava sve uslove da se kandiduje i, pretpostavljam, bude izabran za direktora FCS-a. Od predsednika UO tražiću da se konkurs raspiše vrlo brzo", rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, treba stvoriti što bolje uslove za ljude iz filmske delatnosti da snimaju filmove koje smo nekada imali na prestižnim festivalima", kao i da komisije trebaju obratiti pažnju "na kvalitete filmova, a ne samo količinu".

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR