Glas Javnosti

ZA ISTRAŽIVANJE KUPINIKA KOD PEĆINACA DVA MILIONA DINARA OD AP VOJVODINE

Društvo
Autor: Glas javnosti

PEĆINCI – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je 3. juna u Novom Sadu ugovore korisnicima sredstava koji su učestvovali na konkursu za finansiranje – sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2022. godini.

Ove godine, kako je naglasila Milošević, podržano je 167 projekata u ukupnom iznosu od 52 miliona dinara, između ostalih i dva projekta Opštine Pećinci.

Po rečima resorne sekretarke brojne su teme koje su se našle u 167 projekata – neke od njih se bave edukacijom, promovisanjem, podizanjem znanja o vrednovanju i značaju kulturnog nasleđa kroz proces obrazovanja i vaspitanja mladih, koji treba da sačuvaju naše identitete.


-Posebno je važno da naglasim da će se podržati projekat u Opštini Pećinci, koji se odnosi na arheološka istraživanja poslednje prestonice Brankovića u Kupiniku
 – rekla je Milošević.

U ime pećinačke lokalne samouprave ugovor za projekat Kupinik – poslednja prestonica Brankovića i srpsko nasleđe u Vojvodini (arheološka istraživanja u 2022. godini) u vrednosti od 950.000 dinara potpisala je Verica Sever pomoćnica predsednika Opštine Pećinci, a dobijena sredstva su namenjena za nastavak istraživanja poslednje prestonice srednjovekovne Srbije – tvrđave Kupinik.

Takođe, Udruženje “Zeleni pogled” iz Kupinova dobilo je sredstva u iznosu od 300.000 dinara za projekat Arheološka građa Donjeg Srema – neobjavljeni nalazi iz Kupinova – publikacija, a po rečima Perice Odobašića arheologa i predsednika udruženja sredstva su namenjena za izradu i štampanje kataloga do sada ne objavljenih arheoloških nalaza sa prostora Donjeg Srema sa akcentom na lokalitete u Kupinovu.




-U pitanju su pokretni arheološki nalazi koji su pronađeni pre nego što su počela sistematska istraživanja tvrđave, koja ćemo publikovati i predstaviti javnosti. Oba projekta za koja smo dobili sredstva su od velikog značaja ne samo za našu opštinu, nego i od nacionalnog značaja. Od trenutka kada smo ušli u sistematska istraživanja ovog izuzetno značajnog lokaliteta, mi ne možemo i ne smemo stati. Ove godine će biti otvorene nove sonde, a predviđena je i izrada neophodne tehničke dokumentacije. Istraživanje će ponovo biti rađeno u saradnji sa Narodnim muzejom, koji će za ovu namenu izdvojiti preko 900.000 dinara, dok će Opština Pećinci za sufinansiranje samog istraživanja izdvojiti 150.000 dinara, kao i dodatna sredstva za finansiranje logistike na terenu – rekao je Odobašić.

Prva ozbiljna istraživanja poslednje prestonice srednjovekovne Srbije – tvrđave Kupinik izvršena su pretprošle godine kada je urađeno lasersko snimanje lokaliteta iz vazduha (LIDAR), dok su prošle godine počela sistematska arheološka istraživanja na terenu, u saradnji sa stručnjacima iz Narodnog muzeja u Beogradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR