Glas Javnosti

ZA DVE NEDELJE PAD KORONA BROJKI ZBOG KOVID PROPUSNICA: U suprotnom sledi još zatezanje kaiša

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na sednici Vlade koja je održana jutros, usvojena je nova uredba o primeni kovid propusnica. Kao što je i ranije najavljeno, one će od večeras važiti od 20 časova.

Njihova primena proširena je, pored ugostiteljskih objekata, i na kladionice, kockarnice, slot klubove i druge objekte u kojima se održavaju igre na sreću. Istom uredbom, radno vreme ovih objekata više nije ograničeno.

Ovo znači da nakon 20 časova neće biti moguće boraviti u ovim objektima bez kovid propusnice, a ukoliko neki ugostiteljski objekat ili kladionica radi non stop, ulazak bez kovid sertifikata moguć je tek od 6 časova ujutru narednog dana.

Ukoliko ove mere ne budu dale rezultat, Vlada se neće ustručavati od pojačavanja postojećih i uvođenja novih epidemijskih mera.

 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će kovid propusnice dovesti do blagog pada novozaraženih u narednih nedelju do dve.

Kon je ponovio da je medicinski deo Kriznog štaba tražio potpuno zatvaranje na 10 dana, jer bi to, kako kaže, dovelo do naglog pada novozaraženih i imalo više efekta.

Gostujući na TV Pink, Kon je kazao da medicinski deo Kriznog štaba neće odustati od restriktivnijih mera dok se ne spusti broj novozaraženih i dok ne uđemo u "bezbednu zonu".

Kaže i da je medicinski deo Štaba tražio i da kovid propusnice važe 24 časa, ali da to nije usvojeno jer bi bilo problema u realizaciji sprovođenja takve mere.

 - Onda je odlučeno da kovid propusnice važe od 20 časova, kada se navodno te mere mogu kontrolisati. Za nedelju dana do dve nedelje možemo očekivati blagi pad novozaraženih zbog ovih mera - rekao je Kon.

Kovid sertifikati su ustvari digitalni zeleni sertifikati, koji svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti na i-mejl adresu preko eUprave, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat, kockarnicu ili kladionicu nakon 20 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

- Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,
- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
- Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,
- Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,
- Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR