Glas Javnosti

UGOSTITELJI U PANICI zbog kovid propusnica: Isplativije im da rade do 20 časova, ugrožena sezona u ski centrima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba uvedene su nove mere koje se tiču kovid propusnica. On ponedeljka 8. novembra, one će biti obavezne od 20 sati u svim ugostiteljskim objektima, uključujući i kockarnice, a za nepoštovanje ove mere za različita lica propisana je i drugačija novčana kazna.

Kovid redar koji ne bude obavljao svoj posao platiće 30.000 dinara, a gost koji ne bude posedovao kovid sertifikat moraće da plati kaznu od 5.000 dinara.

Kafići i restorani koji imaju stalne goste i važe za popularnije, među prvima će skratiti radno vreme do 20 sati, kaže za "Telegraf Biznis" Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije.

 To će biti njihov odgovor na novu meru Kriznog štaba koja podrazumeva da se kovid propusnice uvode od 20 časova u ugostiteljskim objektima, umesto od 22 sata kako je bilo do sada.

- Ugostitelji koji već imaju stalne goste radije će ranije zatvoriti lokal, nego što će gostima tražiti kovid propusnice. Ne slažemo se s ovakvom odlukom Kriznog štaba. Konobarima je stavljen na teret težak i nemoguć posao i sve ih više gubimo kao radnu snagu, jer to niko neće da radi. Oni ljudima moraju da traže lične podatke, a da ne govorim o tome da mnogi gosti daju tuđe sertifikate konobarima, a konobari ne mogu da se bave dokazivanjem da li su ti podaci verodostojni ili nisu - priča Genov.

Kako on ističe, gosti nisu u strahu od sankcije, jer i ako uđu bez kovid propusnice ili se dokaže da su pokazali tuđe podatke, platiće kaznu od 5.000 dinara, dok ugostitelju preti 300.000 dinara kazne.

 - To isto nema smisla. Pa valjda je veća odgovornost na gostu nego na ugostitelju - smatra naš sagovornik.

Najveći problem, kaže, trenutno imaju hoteli, gde gosti borave najmanje 4, 5, dana. Posebno je ugrožena zimska sezona u planinskim centrima.

- Radne snage nema i kako će početi zimska sezona, još se ne zna. Hotelijeri sa Kopaonika apeluju da se na ovoj planini otvori ambulanta gde se mogu raditi antigenski testovi i obavljati vakcinacija - poručuje Genov.

 

Za boravak u ugostiteljskim objektima posle 20 sati, od ponedeljka 8.novembra, morate imati kovid propusnicu u nekom od ovih oblika:

Potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariju od 210 dana.

Potvrdu o negativnom PCR testu koja nije starija od 72 sata

Potvrdu o preležanom kovidu koja nije starija od 210 dana

Potvrdu o negativnom antigenskom testu koja ne sme biti starija od 48 sati

Potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela koji je urađen u državnoj laboratoriji, a da nije stariji od 90 dana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR