Glas Javnosti

VUK SE VRATIO KUĆI: Spomenik obnovljen i vraćen na postament

Društvo
Autor: Glas javnosti

Skulptura juče stigla iz ateljea u Zorana Kuzmanovića u Smederevu, gde je bila na restauraciji. – Najviše vremena otišlo je na završnu obradu jer se radilo takozvano četkanje, koje daje mat ton

Vuk je ponovo kod „kuće”. Juče u 9.17 časova posle oko mesec i po dana „opravdanog odsustvovanja” na „oporavku” u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, skulptura Vuka Stefanovića Karadžića vraćena je na mesto gde je postavljena 7. novembra 1937. godine. Za ovo vreme provedeno u Smederevu skulptura je očišćena od višedecenijskih naslaga i zaštićena specijalnim premazom, a postament na kome je bila obnovljen i obložen novim pločama od jablaničkog granita.

– Prvo što smo uradili kada je Vuk stigao kod nas sanirali smo mikropukotine na skulpturi. Ali, najveći posao smo imali oko skidanja debelih slojeva patine. To je izuzetno važno jer kada korozija dođe do tog značajnijeg zadebljanja patine gde se zadržava vlaga proces oksidacije se naglo ubrzava – objašnjava dr Zoran Kuzmanović.

Po celoj strukturi skulpture bila je raspoređena patina, s tim što se na gornjem delu nalazila druga vrsta oksida nastalih od izmeta ptica.


– Patina je sada maksimalno stanjena, što je i bila glavna poenta restauracije. Spomenik se nalazi u delu grada gde je vazduh izuzetno zagađen, što je naravno uticalo i na skulpturu. Na njoj su se zadržavale otrovne materije, zbog čega su radnici koristili maske s ugljenim filterima i često radili „pod vodom”. To znači da se skulptura stalno kvasila da bi bilo što manje isparenja – rekao je Kuzmanović.

Skulptura Vuka sastavljena je iz 12 delova, a spojena je šrafovima, tehnikom koja se primenjivala u vreme kada je i nastajala. Prilikom obnove zamenjeno je 15 šrafova.

– Da bi u dugom vremenskom periodu skulptura bila zaštićena, premazana je sa dva sloja silikona. Prvi sloj prodire unutra, a drugi blokira zagađujuće materije i usporava proces oksidacije – rekao je Kuzmanović.

Vukov spomenik je jedino obeležje po kome se zove i kraj u gradu. Delo je rad izuzetnog vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik je, nažalost, dosta dugo bio zapušten, a poslednja obnova rađena je 1995. godine.

– Ta obnova se radila jako brzo i nije bila izvedena kvalitetno. Obloga postamenta urađena je iz komada različite debljine, a skulptura uopšte nije bila ni obrađivana. Liv je, srećom, bio dobar, pa je izdržala. Naš zadatak bio je da skinemo tu oblogu, da pripremimo betonsko jezgro i nabavimo novu oblogu od kvalitetnog granita. Radili smo polako, red po red, jer su te granitne ploče izuzetno velike i teške. One koje su cele dugačke su oko dva metra. Težina samo jedne od njih je oko pola tone, dok je sam spomenik težak 1,1 tonu – priča Zoran Tucić, arhitekta u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Najviše vremena otišlo je na završnu obradu jer se radilo takozvano četkanje, koje daje mat ton, pa izgleda da je postament urađen iz jednog komada.

Prema rečima Nataše Mihailović Vacić, sekretarke za kulturu, demontiranje spomenika bio je istorijski trenutak.

– Još je veća radost kada se Vuk ponovo „vratio” na svoje staro mesto. Zadovoljstvo mi je što su grad i sekretarijat, nakon tri godine posle završenog projekta, izdvojili sredstva i što se krenulo sa sanacijom spomenika. Ovo je vrlo važno jer identitet i grada i države negujemo kroz brigu o njegovom duhu, njegovim spomenicima i kompletnom kulturnom nasleđu. Ta briga kroz vreme stvara novu kulturno-istorijsku vrednost. Meni je izuzetna čast što sam bila ovde u trenutku kada se Vuk „vratio”. Od sada svaki put kada budem prolazila ovuda sećaću se ovog dana – rekla je Mihailović Vacić. Ona je istakla da se naredne godine planira dosta novih projekta u oblasti kulture.

– Nikad više sredstava za kulturu nije opredeljeno nego ove godine. U planu je sređivanje i drugih spomenika, ali i zgrada pod zaštitom – rekla je sekretarka.

Kada je skulptura sklonjena iz Parka Ćirila i Metodija, pre oko mesec dana, bio je 7. novembar. Na taj datum 1937. godine pre 85 godina Vuk je donet na ovaj prostor pa je i sam čin odvoženja skulpture Vuka, kako je istakla Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dobio svoju simboliku.

– Ugovorom je bilo predviđeno da se posao uradi za 120 dana, mi smo uspeli sve da završimo pre roka. Ostaje da se postave slova koja su se nalazila na postamentu i da se skinu skele. Nadamo se da će do kraja nedelje biti sve kompletno gotovo – rekla je Vučkovićeva.

Izvođač radova bila je firma „Koto”. Očekuje se da bi napokon sledeće godine moglo da se krene i u sređivanje celog ovog prostora.

Obnova Kraljeve česme

Jedan od većih projekata u narednoj godini biće i obnova Kraljeve česme u Lisičjem potoku. Grad je za tu namenu opredelio sredstva u iznosu od osam i po miliona dinara.

– To će biti prva restauracija te česme od kada je podignuta tridesetih godina prošlog veka. Kolege su uradile projekat i na osnovu tog projekta biće izvedeni i radovi – rekla je Olivera Vučković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR