Glas Javnosti

VRTIĆI NISU ZELENE OAZE GDE NEMA VIRUSA! Kolaps među vaspitačicama, sve ih više zaraženih! Decu nema ko da čuva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema poslednjim podacima, više od 50 odsto dece je išlo u predškolske ustanove i vrtiće, a nadležni smatraju da to nije neko drastično smanjenje, s obzirom da je epidemija, i da je u ovo vreme obično epidemija gripa. Kažu da je to neki optimalan broj.

Vesna Janjić iz Samostalnog sindikata radnika u predškolskim ustanovama kaže da su kapaciteti širom Srbije nategnuti, kao i da "vrtići nisu neke zelene zone gde nema zaražavanja". "Imamo povećan broj zaposlenih na bolovanju. Sa ovom tendencijom, za dve, tri nedelje ćemo biti u ozbiljnom problemu funkcionisanja, jer neće imati ko da radi. Svesni smo odgovornosti, ali naprosto to od nas neće isključivo zavisiti", kaže ona.

Ona kaže da je opravdana zabrinutost ministra Ružiča za to šta bi se desilo kada bi se predškolske ustanove zatvorile.

„To bi se svakako odrazilo na kompletnu ekonomiju i funkcionisanje kompletnog društva. Od septembra, kada je u predškolske ustanove pošao kompletan broj dece, morate da shvatite da sa druge strane imamo povećan broj zaposlenih na bolovanju. To su ženski kolektivi, imamo veliki broj trudnica, porodilja, imamo zaposlenih s hroničnim bolestima, nategnuti su kapaciteti širom Srbije, obim posla je ostao isti, a broj izvršilaca je smanjen“, kaže ona, dodajući da nemaju zamene.

Prema njenim rečima, opšte mesto je da je povećan broj zaražene dece.

„Mi poštujemo epidemiološke mere, kada se u grupi pojavi zaraženo dete, kompletna grupa ide u izolaciju 14 dana. Zaista je uočen jedan veliki porast zaraženih, sve ono što se dešava sada u društvu, to je slika i u predškolskim ustanovama. Vrtići nisu neke zelene zone gde nema zaražavanja. Sa ovom tendencijom, za dve, tri nedelje ćemo biti u ozbiljnom problemu funkcionisanja, jer neće imati ko da radi. Svesni smo odgovornosti, ali naprosto to od nas neće isključivo zavisiti“, kaže ona.

Apelovala je na sve lokalne samouprave da prepoznaju važnost predškolske delatnosti.

„Sama pandemija je ukazala na to i na to koliko je važan položaj zaposlenih u njima. Lokalne samouprave bi trebalo da isprate u smislu poboljšanja primanja zaposlenih. Ekonomski položaj njihov je nezavidan, nadam se da će lokalne samouprave imati razumevanja za ovu važnu delatnost“, rekla je ona.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR