Glas Javnosti

VRHOVNI KASACIONI SUD PONIZIO LJUDE SA NAJNIŽIM PRIMANJIMA : Objavljeno „uputstvo“ za niže sudove

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ko prima minimalac iz državne kase, u koeficijentu plate ima uračunat i topli obrok i regres za godišnji odmor.

Suština zaključka koji je danas objavio Vrhovni kasacioni sud. To znači da će nižestepeni sudovi morati da se, prilikom odlučivanja, ubuduće rukovode ovim zaključkom. A to, opet, znači da svi zaposleni na minimalcu u školama - tetkice, domari, pomoćno osoblje, ali i zdravstvenim ustanovama, predškolskim ustanovama, domovima kulture, pozorištima, ustanovama socijalne zaštite... tojest svi oni koji rade u javnim službama za minimalnu zaradu - nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa. Smatra se da im je on - već u plati.

- Zaposleni kojima se plate isplaćuju u visini vrednosti minimalne zarade u javnim službama, kao korisnicima budžetskih sredstava, ostvaruju pravo na naknadu troškova ishrane u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora po osnovu rada, primenom koeficijenta za obračun i isplatu plata u kojem je sadržan dodatak na ime tih naknada i sastavni je deo koeficijenta za svakog zaposlenog -  glasi upravo objavljeni Zaključak Vrhovnog kasacionog suda o naknadi troškova za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora u javnim službama.


Advokat Ivan Ječmenica za portal N1 objašnjava šta ovaj zaključak znači u praksi – da zaposleni na minimalcu nemaju pravo na isplatu potraživanja za topli obrok i regres.

- U praksi, ovo znaci da ce svi nižestepeni sudovi (osnovni i apelacioni) presuđivati protiv zaposlenih na minimalcu tako sto će odbijati tužbene zahteve za topli obrok i regres. Dalje, nižestepeni sudovi ce obavezivati naše najsiromašnije  sugrađane, tuzioce na minimalcu, da državi plaćaju sudske troškove koji će biti oko 1.000 evra - naveo je Ječmenica.


Podsetimo i stručnjaci za radno pravo, i sindikati ukazivali su da je minimalna zarada socijalna kategorija, i da po Zakonu o radu predstavlja minimalnu naknadu za rad i standardni učinak za vreme provedeno na radu, te da ne može da uključuje nikakve naknade piše N1

- Tu nema reči ni o čemu drugom. Čak se izričito Zakonom o radu kaže da se sve ostalo što čini uvećanu zaradu dodatno isplaćuje, a naravno da regres i topli obrok spadaju u druga, ostala primanja. Tako radnici koji primaju minimalac, naknadu za topli obrok i regres moraju posebno da prime - objasnio je Mario Reljanović, sa Instituta za uporedno pravo.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR