Glas Javnosti

VREME NAM ISTIČE: Nakon sporazuma COP27 svet i dalje na ivici klimatske katastrofe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci uprkos istorijskoj odluci na samitu COP27 da se uspostavi fond za "gubitak i štetu" za podršku siromašnijim zemljama koje osećaju razorne posledice klimatskih promena, i dalje upozoravaju na klimatske katastrofe a posebnu zabrinutost izaziva neuspeh u postizanju dogovora o postepenom ukidanju fosilnih goriva pošto su brojne zemlje koje proizvode naftu "zaustavile" maratonske pregovore U

Pregovarači iz gotovo 200 zemalja na klimatskom samitu COP27 UN u Egiptu napravili su istorijski korak i 20. novembra se složili da uspostave fond za „gubitak i štetu“ koji bi trebalo da pomogne ranjivim zemljama da se izbore s klimatskim katastrofama, ističe CNN.

Složili su se da svet treba da smanji emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte do 2030, dok je sporazum takođe potvrdio cilj održavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.


Međutim, naglašava CNN, pokušaj rešavanja najvećeg izvora emisija zagrevanja planete koji uzrokuju klimatsku krizu završio se fijaskom pošto su brojne zemlje, uključujući Kinu i Saudijsku Arabiju, blokirale ključni predlog za postepeno ukidanje svih fosilnih goriva, ne samo uglja.

Ipak, naglašava CNN, sporazum o pomoći najranjivijim zemljama sveta u suočavanju s gubitkom i štetom predstavlja pomak u spornom pregovaračkom procesu. To je prvi put da su se pojedine države, uključujući SAD i Evropsku uniju, složile da uspostave fond za zemlje osetljive na klimatske katastrofe koje su dodatno ugrožene zagađenjem koje neproporcionalno proizvode bogate, industrijalizirane zemlje.

Uprkos dogovoru da se finansiraju siromašnije zemlje, neuspeh u postepenom ukidanju fosilnih goriva ljuti pregovarače koji smatraju da je COP27 bio „propuštena prilika“, piše Fajnenšel tajms.

Dok je konačni sporazum uključivao istorijsku odluku o novom fondu, veliki broj zemalja žalio je zbog nedostatka napretka tokom dvonedeljnog samita o tome kako brže smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte.


Mnogi od najvećih svetskih proizvođača fosilnih goriva uspeli su da zaustave i odbiju zahteve za hrabrijom akcijom po pitanju klimatskih promena kako se samit bližio kraju. Nekoliko frustriranih i iscrpljenih pregovarača iz zapadnih zemalja okrivilo je zemlje koje proizvode naftu i gas na čelu sa Saudijskom Arabijom, koje su, dodaje list, ohrabrene globalnom energetskom krizom.

Saudijska Arabija je „najteže igrala“ u svom otporu bržem napretku u smanjenju emisija, rekla je jedna osoba uključena u diskusiju. Kina je, tvrde upućeni, takođe kočila napredak, ali je u pregovorima bila manje glasna od zemalja Arapske lige.

Kako su se pregovori bližili kraju, grupa arapskih zemalja i Rusija odupirali su se formulaciji koja je naglašavala potrebu za obnovljivom energijom. Saudijska Arabija se zalagala za sporazum UN a koji bi omogućio tehnologiju hvatanja i skladištenja ugljena, što bi ograničilo emisije i omogućilo nastavak proizvodnje nafte i gasa.

Gurajući u drugom smeru, sve veći broj zemalja, uključujući SAD i Australiju, isticao je da će podržati posvećenost postepenom ukidanju svih fosilnih goriva. Međutim, naglašava Fajnenšl tajms, ono što se pojavilo na kraju je neugodan kompromis, bez spominjanja postepenog ukidanja fosilnih goriva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR