Glas Javnosti

Vojska Srbije izvršila obuku na najnovijim radarima u Ratnom vazduhoplovstvu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo je prvo javno prikazivanje GM-400, ako izuzmemo nekoliko sekundi iz filma o postignućima MO tokom godine koji je prikazan premijerno na prijemu Ministra odbrane i Načelnika generalaštaba

Vojska Srbije uvodi u operativnu upotrebu nedavno nabavljeni najmoderni osmatrački radar dugog dometa Thales Ground Master GM-400.


Ministarstvo Odbrane je juče (25. decembar) saopštilo da je u "126. brigadi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u toku obuka profesionalnog sastava na osmatračkom radaru velikog dometa GM-400, koji je odnedavno u naoružanju Vojske Srbije".
Ovo je prvo javno prikazivanje GM-400, ako izuzmemo nekoliko sekundi iz filma o postignućima MO tokom godine koji je prikazan premijerno na prijemu Ministra Odbrane i Načelnika generalštaba prošle nedelje, gde se vidi radar na položaju.
"Reč je o savremenom radarskom sistemu francuskog proizvođača Thales, koji zahvaljujući naprednim softverskim rešenjima obezbeđuje odličnu sliku situacije u vazdušnom prostoru, uz minimalno održavanje i visok nivo operativne dostupnosti. Model koji je nabavila Republika Srbija smatra se trenutno najboljim radarom dugog dometa na svetu, a naša zemlja je prvi inostrani kupac ove unapređene verzije", navodi MO.


Radar ima mogućnost istovremenog otkrivanja i praćenja širokog spektra ciljeva na malim i velikim daljinama, od aviona i helikoptera koji lete na različitim visinama, do niskoletećih objekata malog radarskog odraza, kao što su taktičke bespilotne letelice ili krstareće rakete.

Obuka se realizuje na radarskom položaju i obuhvata teorijske sadržaje o principima rada radarske tehnike i praktičan rad na sistemu, a izvodi se sa ciljem osposobljavanja komandira vodova i odeljenja, radarskih tehničara i drugih specijalista za upotrebu i osnovno održavanje radara.

"Uvođenjem savremenih radara iz familije GM-400 u operativnu upotrebu u jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja značajno su unapređene sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora Republike Srbije", zaključuje MO.


Pored Srbije, GM-400 radare za nadzor vazdušnog prostora koriste i Francuska, Finska, Slovenija, Estonija, Nemačka, Gruzija, Čile i druge države.

U ovoj ulozi Srbija je koristila američke AN/TPS-70 radare, nabavljene 1983. godine. Prema dostupnim informacijama, jedan je uništen 1999. tokom sukoba sa NATO a 2016. godine nabavljena su dva polovna radara istog tipa od Slovenije.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR