Glas Javnosti

Voćari izazvali pomor pčela, šteta 60.000 evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema informacijama koje je objavio Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u okolini Sokobanje uništeno je više od 200 pčelinjih zajednica zbog tretiranja voća, a procenjuje se da je šteta oko 60.000 evra

Trovanje se desilo 29. aprila u selima Žučkovac i Trgovište u okolini Sokobanje, a stradale su pčele u pčelinjacima Dejana Živanovića kojem je uništeno je 23 pčelinjih društava, Zorana Avramovića koji je ostao bez 67 pčelinjih društava, Goluba Savića i njegovog sina Milorada kojima je potrovano oko 150 pčelinjih društava.

Pretpostalja se da je uzrok uginuća pčela hemijski tretman voća.

Slučajevi su prijavljeni, a po nalogu zamenika javnog tužioca u toku je uviđaj policije i fitosanitarnog inspektora.

U međuvremenu, pčelinjak kikindskog pčelara, Roberta Gorče, poptuno je uništen posle masovnog trovanja pčela iz još uvek nepoznatih razloga. Materijalna šteta procenjena je na više od dva miliona dinara, a trovanje se desilo u više od 70 pčelinjih društava.

Na mestu blizu Iđoša, gde se nalaze 73 košnice kikindskog pčelara Roberta Gorče, da je normalna situacija, niko ne bi mogao da priđe ni deset metara jer je u toku paša na uljanoj repici, od koje su pčele posebno nervozne. Međutim, umesto zujanja i hiljada pčela koje rade, potpuna je tišina. Bilo je potrebno samo nekoliko dana da se otrov nađe u košnicama, pčele su uginule, povod je još uvek nepoznat, a materijalna šteta ogromna.

Najnoviji masovni pomor pčela u okolini Kikinde samo je još jedan u nizu u poslednjih nekoliko godina, a najveću štetu trpe pčelari. Zato je važno da među onima koji žive od poljoprivrede postoji razumevanje i međusobna solidarnost.

– ‘To je veoma mali broj ratara koji ne poštuju ono što treba. Apelujem na njih da prekinu sa upotrebom nedozvoljenih preparata jer neće biti dobro nikome, kako nama plečarima, tako ni ratarima – ističe Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Razumevanje među poljoprivrednicima mora da postoji jer je samo prošle godine došlo do masovnog pomora kad je uništeno 1.670 košnica i pričinjena ogromna materijalna šteta. Posle analiza, utvrđeno je da su pčele otrovane fipronilom, inače zabranjenim preparatom u našoj zemlji.

Izvor: Agrotv

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR