Glas Javnosti

VLAST IZMENAMA PROPISA LEGALIZUJE KORUPCIJU: Povlašćeni investitori rade šta hoće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dospeli smo u šizofrenu situaciju da građani štite javno dobro od države, od vlasti koja bi zapravo trebalo da brine o tome, moramo da štitimo javno dobro od investitora kojima vlast dozvoljava da čine šta hoće – istaknuto je na debati o korupciji u javnom dobru pod nazivom “Zarobljeno javno dobro u zarobljenoj državi”

Ne samo da se zakoni i procedure ne poštuju, nego se i menjaju u korist investitora, čime se legalizuje korupcija, rečeno je na skupu, uz napomenu da se visoka korupcija uglavnom vezuje za zakonodavne organe. Omogućeno je, na primer, kako je navedeno, da se Vlada neposredno dogovara sa investitorom o nekim uslovima pri čemu se zaobilaze zakoni i propisi, investitor dobija ekskluzivitet i suspenduje konkurencija, a omogućava trgovina uticajem.  

Problem je u tome što je, kako je ukazano, korupciju veoma teško dokazati, ali je jasno da je zloupotreba javnog dobra i prirodnih resursa tesno povezana sa koruptivnim radnjama. Navedeni su primeri kompanija, poput Linglonga, koja, kako je rečeno, na nezakonit način dobija građevinske dozvole bez procene uticaja na životnu sredinu. Time postajemo, upozoreno je, zemlja za prljave tehnologije koje ne mogu da prođu u drugim državama.

Svest građana je podignuta na viši nivo, ali je sve niža svest onih koje su građani izabrali da vode računa o javnom dobru, ocenjeno je na skupu na kome su govorili Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije, Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima i Iva Marković iz inicijative Pravo na vodu.

Govoreći o mogućim rešenjima, učesnici debate su istakli da je potrebna sistemska borba za javno dobro, što je u suštini borba protiv korupcije.

- Treba ohrabriti građane, stručnu javnost, institucije da reaguju, protestuju, koriste građansku neposlušnost kao legitiman vid borbe i vid pritiska na nadležne organe da rade svoj posao, poručili su učesnici debate.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR