Glas Javnosti

VIJETNAMSKI RADNICI NISU PUŠTENI: Kraj drame u Linglongu se ne nazire (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više od 500 radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu od danas je potpuno obustavilo rad u znak podrške njihovom kolegi koji je dobio otkaz jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja. U medijima se pronela vest da su radnici uklonjeni iz takvog okruženja.

Iako su pojedini mediji preneli da su vijetnamski državljani, koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu, nakon obavljenog nadzora nadležniih organa preseljeni iz objekta u kome su bili na drugu lokaciju, iz više ozvora je potvrđeno da su radnici i dalje tamo, prenosi N1.

Navode o preseljenju vijetnamskih radnika demantovali su i iz A11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

Kako su naveli na Tviteru, „više od jednog radnika im je navelo da nisu preseljeni“.

„Čitave grupe radnika su i dalje na istoj lokaciji, dobijamo potvrde sve vreme, nisu radnici preseljeni ili nisu svi radnici preseljeni, to je vest“.

Radniku "uzbunjivaču" poslodavci iz "Linglonga" nisu hteli da vrate pasoš, a aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija uspeli su da, uz pomoć revoltiranih vijetnamskih radnika, savladaju angažovano privatno obezbeđenje, izvuku radnika iz okruženih baraka i potraže pomoć advokata i policije.

Organizacije A11 i ASTRA uputile su zvaničan dopis i prijavu zbog potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije, kao i molbu za reakciju nadležnih organa povodom dešavanja u vezi sa radnicima iz Vijetnama, angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu. Dve organizacije su prijave, dopise i molbe uputile na adresu sedam institucija, uključujući i Republičko javno tužilaštvo, Kancelariju za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima zrenjaninske policije, Inspekciji rada i Zaštitniku građana.

Ukazuju da su 14. novembra predstavnici dva udruženja posetili radnike iz Vijetnama i da su se uverili da su im, ne samo ozbiljno narušena radna prava, već i zdravlje, a kako navode, imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR