Glas Javnosti

SRBI NA KOSOVU U SVE TEŽEM POLOŽAJU! Prosvetni radnici: Zbog uredbe o dinaru ne možemo PLATE da podignemo! (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Radnici prosvete koji rade pri obrazovnom sistemu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji okupili su se ispred Banke Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici kako bi pokušali da podignu plate koje su im uplaćene na račun, ali i izraze protest zbog nemogućnosti da to i urade.

Ispred same ekspoziture ove banke nalazi se oko 150 ljudi koji pokušavaju da podignu novac, a pojedini su izrazili svoje nezadovoljstvo povodom ove situacije, uredbe Centralne Banke Kosova koja zabranjuje dinar, a koja ih direktno ugrožava.


Pedagog Mara Jović iz Severne Mitrovice kaže za Kosovo onlajn da je prosvetnim radnicima država Srbija uplatila platu i da su došli kako bi podigli novac.

"Međutim, para nema zbog ukidanja dinara. Sada se postavlja pitanje kako ćemo da preživimo i da nabavljamo udžbenike i nastavna sredstva za naše škole i kako ćemo da školujemo našu decu", kazala je ona. 


Milena Vučković kaže da posle 39 godina rada u prosveti po prvi put ne može da podigne zarađeni novac.

"Ovako nikada nije bilo, i u vreme inflacije smo se snalazili i primali novac. Pored toga što nemamo ništa da kupimo, sada još ostajemo i bez novca. Teško je otići do Raške, nikome nije lako. Ovo je pritisak na sve nas da odemo odavde, da napustimo vekovna ognjišta. Koji je jedini razlog? Pritisak da se ode sa ovih prostora, da zauvek napustimo vekovna ognjišta. Ovde sam rođena i ovde mi živi čitava porodica, svi primamo ovde novac i živimo od te plate", poručila je ona.


Jelena Luković sa Pravnog fakulteta kaže da je danas došla da pokuša da podigne zarađenu platu, ali sumnja da je i danas to moguće.

"Imamo veliki problem sa tim već dve-tri nedelje ako ne i više. U početku smo i mogli nekako da se snalazimo ali je sada je sve teže. Obaveze dospevaju, računi za telefon, kablovsku, internet, rate za ekskurziju deci u školi, užine i svakodnevni troškovi.


Prosto je nemoguće živeti na ovaj način. Da ne pričamo da su sva deca u ovom periodu godine bolesna, da nemamo nikakve lekove u apoteci. Prošle nedelje su mi deca bila bolesna, nismo imali gde da kupio lekove, morali smo da idemo za Rašku da bismo nabavili terapiju za decu“, rekla je Luković.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR