Glas Javnosti

OVO JE SRAMOTA SVETA: Osam godina se ne poštuje odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani

Vesti
Autor: Glas javnosti

Odluke Ustavnog suda moraju u potpunosti da se sprovode, rekao je Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog na sastanku sa predsednicom Ustavnog suda.

Suniog je u pratnji šefa Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i Metohije (Euleks), Đovanija Pjetra Barbana, ambasadora Austrije na Kosovu Georga Šnecera, ambasadora Italije na Kosovu Antonela De Rijua, i zamenika francuskog ambasadora Fransoa Siprijena, sastao sa predsednicom Ustavnog suda Kosova Grešom Čaka-Nimani.

Tokom sastanka, ambasador Suniog je ponovio značaj koji Evropska unija pridaje fundamentalnoj ulozi Ustavnog suda u obezbeđivanju prevlasti Ustava i zaštiti osnovnih prava i principa u njemu, saopštila je Kancelarija EU na Kosovu i Metohije




Ambasador Evropske unije na Kosovu je naglasio da Ustavni sud mora biti nezavistan i oslobođen od političkog uticaja i pritisaka.

“Da bi se podržala nezavisnost pravosuđa, ključno je da se članovi Vlade uzdrže od izjava koje rizikuju da naruše autoritet i nezavisnost pravosuđa, kao i poverenje javnosti u njega”, kazao je Suniog.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi da se odluke Ustavnog suda poštuju i u potpunosti sprovedu uključujući i presudu donetu 19. maja 2016. godine u slučaju manastira Dečani.

Oglasio se i albanski lobista ambasador Nemačke na Kosovu i Metohiji Jorn Rode rekao je da "deli zabrinutost" drugih diplomata iz EU kada je u pitanju sprovođenje odluka Ustavnog suda, uključujući i onu iz 2016. koja se tiče vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani.



Rode je na Tviteru istakao da se slaže sa Suniogom, i da način na koji vladavina prava na Kosovu funkcioniše ne otvara put ka Savetu Evrope i EU.

"Delim i ovde zabrinutost mojih kolega iz EU. Vladavina prava "a la carte" ne otvara put ka Savetu Evrope ni Evropskoj uniji! Podrška Kosovu na njegovom putu evropskih integracija nam je pri srcu, ali i Kosovo mora da učini svoj deo", napisao je Rode.



Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR