Glas Javnosti

NE DOZVOLITE DA UVENU: Najgore mesto za sobne biljke, a tu ih najčešće stavljamo

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Sobne biljke svaki kutak doma pretvaraju u oazu zelenila i mira. Ipak, koliko god voleli tu lepotu i osećak spokoja koju nam biljke pružaju, mnogi od nas odlučuju da ih nemaju u svom domu jer nam se jednom ili nekoliko puta desilo da nam uvenu zbog neadekvatne nege.

Koje je najgore mesto za sobne biljke?

Da li ste se ikad zapitali da li odgovara svakoj biljci koju donosite u stan ista pozicija?

Na primer, podprozorska daska. Uprkos vama nesumnjivo lepom pogledu prema prozoru, vaša biljka možda neće osećati isto. Naime, nemaju sve biljke iste potrebe, pa nekima smeta kada su tokom većeg perioda dana izložene sunčevim zracima.


Ljubičice i mirni ljiljani ne vole direktno izlaganje suncu

To uključuje ljubičice i mirne ljiljane kojima bi previše sunca moglo spržiti lišće i ostaviti ružne crne pruge na lišću.

Prema Kraljevskom hortikulturnom društvu, druge uobičajene biljke koje neće uživati kada su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti uključuju biljke pauka, biljke zmije, bršljan, paprati i begonije.

Kaktusi i sukulenti

Ako ipak želite svoju podprozorsku dasku obogatiti biljkama, važno je pažljivo odabrati vrste koje će uspevati na ovoj lokaciji. Takođe, važno je prema kojoj strani sveta je prozor okrenut. Naime, više biljaka preferira severnu stranu od zapadne ili južne. Na sunčanoj strani prozora će se odlično uklopiti aloe vera, kaktusi i sukulenti.


Ako tražite biljku koja cveta, onda su muškatle i bugenvilije odličan izbor jer vole i podnose sunce.

Temperaturne fluktuacije

Takođe, za uspešan rast biljaka važno je uočiti i temperaturne fluktuacije do kojih može doći kad je biljka na podprozorskoj dasci od suvog vazduha i hladnoće do vrućine tokom dana.

Ako primetite da biljka ne reaguje dobro na poziciji na koju ste je smestili, nemojte oklevati da je premestite negde drugde u svom domu.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR