Glas Javnosti

Sud u Arizoni ocenio validnom gotovo potpunu zabranu abortusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Najviši sud u američkoj saveznoj državi Arizoni odlučio je danas da je validan zakon iz 1864. godine kojim se gotovo potpuno zabranjuje abrotus, što je simbolična odluka sa važnim izbornim implikacijama u toj ključnoj državi, nekoliko meseci pre predsedničkih izbora u SAD.

Taj zakon zabranjuje svaki abortus od momenta začeća, osim ako je život majke ugrožen. Silovanje ili incest se ne smatraju verodostojnim izuzecima.

Ovom odlukom ta tema postaje centralna u jednoj od saveznih američkih država koje su ključne za odlučivanje na izborima u novembru oko toga ko će biti sledeći predsednik i ko će imati većinu u Senatu.


Demokrate su odmah osudile odluku, kriveći bivšeg predsednika Donalda Trampa za raniju odluku Vrhovnog suda SAD, kojim je ukinuto pravo na abortus na federalnom nivou i dozvoljeno da odluku o tome donose pojedinačne savezne države, kao što je Arizona.

Za vreme svog predsedničkog mandata Tramp je preoblikovao sastav Vrhovnog suda SAD, jer je tada imenovao troje konzervativnih sudija.

Generalna tužiteljka Arizone, demokrata Kris Majers je izjavila da njena kancelarija ne namerava da sprovodi taj zakon za koji je rekla da predstavlja „mrlju“ na tu državu.

Ovom odlukom se daje Arizoni najstroži zakon o abortusu od šest vodećih saveznih država koje se smatraju neopredeljenim i gde će se verovatno odlučivati o sledećem predsedniku.


Ostale takve države su Džordžija, Nevada, Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija, koje sve trenutno imaju malo blaže zakone o abortusu od Arizone.

Predsednik SAD Džo Bajden je stavio prava na abortus u centar svoje kampanje, kao što je i demokratski kandidat za Senat Ruben Galego.
Bajden je osudio danas odluku suda u Arizoni kao „svirepi zakon“.

Kritikujući još ekstremniju i opasniju zabranu abortusa američki predsednik je ocenio da je odluka suda u toj zapadnoameričkoj državi, rezultat republikanskih članova Kongresa koji su „rešeni da oduzmu ženama njihovu slobodu“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR