Glas Javnosti

TRAMP: Pitanje abortusa savezne države treba da reše za sebe

Svet
Autor: Glas javnosti

Republikanski predsednički kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp kaže da i dalje smatra da pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD, a ne donošenjem nacionalne zabrane abortusa.

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth bivši američki predsednik rekao je kako podržava pobačaj u slučaju silovanja, incesta i zaštite života majke. Ponovio je i kako podržava dostupnost vantelesne oplodnje.

U obraćanju nije rekao da bi tražio zabranu pobačaja na državnom nivou ako se vrati u Belu kuću. Tramp smatra kako je zaslužan za odluku Vrhovnog suda iz 2022. kojom je ukinuto pravo na pobačaj na federalnom nivou, aludirajući time na njegova imenovanja konzervativnih sudija u to telo.


„Moj stav je da danas s pravnog gledišta imamo pobačaj svugde gde je bio željen. Države će odlučivati glasanjem ili u skupštinama ili možda oboje. I šta odluče mora biti zakon države. U ovom slučaju, zakon savezne države”, rekao je republikanac.

Tramp nije govorio o nedelji trudnoće do koje bi podržao abortus.

Od početka kampanje za predsedničke izbore u novembru on se klonio tog pitanja važnog za američke birače. Iako ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava restrikcije pobačaja nakon prvog tromesečja, istraživanja pokazuju i da velika većina želi da odluku donose pacijent i lekar, a ne vlasti.

Glas javnosti /N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR