Glas Javnosti

SUD PONIŠTIO MASKOVIH 56 MILIJARDI DOLARA: Vlasnik "Tesle" bio nepravedan prema akcionarima

Svet
Autor: Glas javnosti

Sudija u Delaveru odbacio je rekordnih 56 milijardi dolara Tesle Ilona Maska, koja je u utorak otvorila novi paket plata, nazivajući kompenzaciju koju je odobrio odbor proizvođača električnih vozila "nedokučivom sumom" koja je bila nepravedna prema akcionarima.

Akcije Tesle pale su za oko 3% u produženoj trgovini, a neki investitori su prihvatili odluku u nadi da bi to moglo da podstakne Teslu da revidira svoje upravljanje. Upravni odbor Tesle je kritikovan jer nije uspeo da obezbedi nadzor nad svojim borbenim, glavnim izvršnim direktorom, koji se borio protiv regulatora i vodio nekoliko drugih kompanija u isto vreme.


Presuda, na koju se može uložiti žalba, poništava najveći platni paket u korporativnoj Americi. Sudija je utvrdio da su kompenzaciju zasnovanu na akcijama pregovarali direktori koji su se činili dužni Masku, koga časopis Forbs trenutno rangira kao najbogatiju osobu na svetu.

„Zanesen retorikom sve naopako, ili možda posmatran Maskovom privlačnošću superzvezde, odbor nikada nije postavio pitanje od 55,8 milijardi dolara: da li je plan uopšte bio neophodan da Tesla zadrži Maska i postigne svoje ciljeve?" napisala je Katalin Mekormik iz Suda kancelarije u Delaveru.

Tesla je postao najvredniji proizvođač automobila na svetu pod Maskom, ali veliki deo te vrednosti je zasnovan na očekivanjima budućih otkrića, kao što je robotaksi koja se sama vozi.


„Nikada ne inkorporirajte svoju kompaniju u državi Delaver“, rekao je Mask u objavi na X-u, platformu koju je kupio 2022.

„Neverovatna veličina najvećeg kompenzacionog plana ikada – nesaglediva suma – izgleda da je kalibrisana da pomogne Masku da postigne ono za šta je verovao da će napraviti dobru budućnost za čovečanstvo“, napisala je Mekormikova u svom mišljenju na 201 stranici.

Mask je svedočio tokom jednonedeljnog suđenja za kompenzaciju u novembru 2022. da će novac biti upotrebljen za finansiranje međuplanetarnih putovanja.


„To je način da se čovečanstvo odvede na Mars“, svedoči on. "Tako da Tesla može pomoći u potencijalnom postizanju toga."

Teslin 10-godišnji sporazum o platama sa Maskom postignut 2018. vredeo bi oko 51 milijardu dolara po zaključnoj ceni Teslinih akcija.

To bi bila otprilike četvrtina njegovog bogatstva od 210,6 milijardi dolara, kako je izračunao časopis Forbs. Presuda dolazi dok Tesla priprema još jednu rundu pregovora o kompenzaciji sa izvršnim direktorom. Mask je u postu na X-u ovog meseca rekao da mu je neprijatno da vodi Teslu osim ako nije imao 25% glasačke kontrole. Milijarder je posedovao oko 13 odsto kompanije u to vreme i rekao je da pregovori neće početi dok Mekormik ne presudi.


„S obzirom na način na koji ona opisuje proces odbora – kroz svedočenje direktora – nema načina da se njegov najnoviji zahtev za 25 odsto odobri“, rekao je Brajan Kvin, profesor na Pravnom fakultetu koledža u Bostonu. "Mrtvo je po dolasku."

Odbor trenutno ima osam članova, uključujući njegovog generalnog direktora.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR