Glas Javnosti

Španska katolička crkva izvinila se žrtvama koje je sveštenik seksualno zlostavljao

Svet
Autor: Glas javnosti

Interna crkvena istraga objavljena u junu, beleži od 1940-ih čak 728 navodnih seksualnih zlostavljača među španskim sveštenstvom i 927 žrtava

Španska katolička crkva danas se izvinila žrtvama seksualnog zlostavljanja od sveštenika, ali je dovela u pitanje tačnost nove ankete koja sugeriše da je takvo zlostavljanje mnogo raširenije u zemlji, nego što su to otkrivala prethodna istraživanja.


Istraživanje objavljeno u petak u izveštaju španskog ombudsmana za ljudska prava pokazalo je da je 0,6 odsto od nešto više od 8.000 ispitanika izjavilo da su bili zlostavljani, ali se procenat popeo na 1,1 odsto kada su uzorci uključivali i laike poput nastavnika u katoličkim školama.


Nakon toga, Španska biskupska konferencija održala je vanredni sastanak, kada je izrazila "bol zbog patnje koju su neki članovi te crkve naneli seksualnim zlostavljanjem i ponovila molbu žrtvama za oproštaj".


Crkva se tokom proteklih decenija suočila sa skandalima seksualnog zlostavljanja u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Irsku i Francusku. Međutim, ovo pitanje pojavilo se na javnoj debati samo u Španiji, gde se skoro 60 odsto ljudi izjašnajva kao katolici, nakon značajne medijske istrage 2021. godine.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR