Glas Javnosti

SKANDAL POTRESA MEKSIKO! Procureli lični podaci od 300 novinara

Svet
Autor: Glas javnosti

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je obimnu istragu nakon što su lični podaci više od 300 novinara, koji prate rad predsedništva, procureli u javnost.

Ovaj incident izaziva veliku zabrinutost u zemlji koja se smatra jednom od najopasnijih za novinare širom sveta.

Curenje podataka, koje je otkrio stručnjak za sajber bezbednost Viktor Ruiz, tiče se novinara akreditovanih za praćenje aktivnosti u predsedništvu.


Među pogođenima su i članovi agencije AFP, uključujući urednike i fotografe. Obrador, koji često ima napete odnose sa medijima, optužio je svoje političke protivnike za vođenje "prljavog rata" i špijunažu, implicirajući moguću umešanost kriminalaca svetskog kalibra.


Predsednik je pomenuo da će se podneti prijava Nacionalnom institutu za zaštitu podataka o ličnosti (INAI), organizaciji koju je ranije kritikovao i čije ukidanje je predlagao. Incident dodatno komplikuje situaciju u zemlji koja se već suočava sa ozbiljnim izazovima u pogledu bezbednosti novinara.

Od preuzimanja dužnosti Lopez Obradora u decembru 2018. godine, ubijeno je najmanje 43 novinara, što Meksiko čini jednom od najsmrtonosnijih zemalja na svetu za novinare, posebno u delovima zemlje gde dominiraju narkokarteli.


Slučaj curenja podataka novinara u Meksiku izaziva ozbiljnu zabrinutost među braniteljima slobode štampe i postavlja pitanja o bezbednosti i privatnosti novinara u zemlji. Obećanje predsednika Obradora da će se sprovesti istraga je prvi korak ka razumevanju i rešavanju ovog ozbiljnog problema.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR