Glas Javnosti

Masovna invazija skakavaca na nebu juga Meksika: Izaziva strahovanja o mogućem kraju sveta

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvaničnici očekuju da će insekti, koji su stigli sa istoka, napustiti grad za nekoliko dana

Prošlog utorka, mali grad Sinanče na jugu Meksika suočio se s neočekivanim fenomenom. Neočekivano šuštanje privuklo je pažnju stanovnika, koji su, pogledavši kroz prozore svojih domova, prvobitno videli nebo bez ikakvih naznaka neobičnosti. Međutim, iznenađenje je usledilo kada je nebo iznad njih postalo mračno.


U tom trenutku, rojevi skakavaca letele su iznad njih, prodirući u trgovačke centre, udarajući u stambene objekte i "poždirući" svu zelenu vegetaciju koja im se našla na putu. Ovaj dramatičan prizor ostavio je zajednicu u šoku, s ljudima zabrinutim zbog neobjašnjivog događaja koji se odvijao iznad njih.

Očevici su opisali prizore kao zastrašujuće, dok lokalni mediji postavljaju ozbiljno pitanje - da li smo možda suočeni sa znacima kraja sveta?

Kada se govori o skakavcima, mnogi neizbežno pomisle na biblijske priče poput Knjige Izlaska ili Egzodusa iz Starog zaveta, gde Mojsije upozorava faraona da će Egipat biti preplavljen skakavcima ukoliko ne oslobodi Izraelce iz ropstva.


U kontekstu tih priča, zanimljivo je napomenuti da su skakavci bili osma od deset pošasti koje su zadesile Egipat. Ovakav događaj u savremenom kontekstu može izazvati razmišljanja o simbolici i značaju, stavljajući ljude u stanje ozbiljne zabrinutosti zbog neobjašnjivih pojava koje se dešavaju oko njih.

Mestimice, lokalni poljoprivrednici tvrde da su insekti napali kukuruzna polja usred same žetve, dok zvaničnici smatraju da je malo verovatno da će ovaj napad dovesti do ozbiljnijih gubitaka u sektoru.


S druge strane, neki farmeri su odlučili prskati svoje useve pesticidima u nadi da će eliminisati invaziju skakavaca.

Manjak vegetacije u ruralnim područjima države Jukatan je doveo do migracije skakavaca u područje Sinanče, što predstavlja izazov za lokalnu poljoprivredu.

Dodatno fascinantno zvuči saznanje da su ovi skakavci "nestali" sa istom brzinom kojom su se pojavili.


Otkriveno je da su odleteli do prestonice Meride, udaljene pedesetak kilometara od Sinanče. Merida, koja godinama nije bila svedok najezde skakavaca, odjednom se suočila s ovim neobičnim preplavljivanjem.

Zvaničnici očekuju da će insekti, koji su stigli sa istoka, napustiti grad u narednim danima. Aktiviran je specifičan plan za nadgledanje i eliminaciju, u slučaju da situacija izmakne kontroli.


Vredno je napomenuti da ovo nije prvi put da su skakavci harali Meksikom. Novinar Raul Gutijerez je već 2019. godine dokumentovao situaciju kada je 12 opština bilo pogođeno ovom neobičnom pojavom.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR