Glas Javnosti

OSUĐENA NA 30 GODINA ROBIJE: Završila u zatvoru zbog abortusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Novinarka iz Salvadora, Lilijan (28), oslobođena je iz zatvora nakon više od sedam godina od izricanja kazne zbog optužbi za abortus.

Lilijan je 2015. godine osuđena na 30 godina zatvora nakon što je rodila devojčicu koja je, nažalost, preminula tri dana kasnije zbog zdravstvenih komplikacija. Važno je napomenuti da je Salvador jedna od zemalja s najstrožim zakonima protiv abortusa u svetu.


Tužioci su je optužili da nije pružila adekvatnu negu tokom trudnoće, optužujući je za nehat i teško ubistvo. Lilijan, koja ima desetogodišnju ćerku, uvek je tvrdila svoju nevinost i isticala da nikada nije nameravala prekinuti trudnoću.


Podrška Lilijan tokom njenog zatvora izrazila je zadovoljstvo njenim oslobađanjem u decembru, iako su informacije postale javne tek nedavno. Odluka sudije da je pusti na slobodu zasniva se na činjenici da je Lilijan bila u ranjivoj situaciji u bolnici kada je izgubila dete.

El Salvador je uveo potpunu zabranu abortusa 1998. godine, bez izuzetaka čak i u slučajevima silovanja ili kada trudnoća predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za majku. Žene proglašene krivim za prekid trudnoće suočavaju se s kaznom od dve do osam godina zatvora, a često se optužbe menjaju u teško ubistvo s minimalnom kaznom od 30 godina.


Ističe se da su neke žene puštene na slobodu u poslednjim godinama zahvaljujući naporima grupa za ljudska prava, dok neke i dalje ostaju u zatvoru služeći višedecenijske kazne.


Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR