Glas Javnosti

Nemačka predlaže veliku reformu EU o proširenju

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok najavila je na konferenciji o proširenju EU u Berlinu početak procesa jačanja unutrašnjih struktura Evropske unije kao pripreme za proces proširenja i istovremeno predložila postepenu integraciju zemalja kandidata.

„Mislim da bismo mogli da razmišljamo o postepenoj integraciji zemalja kandidata kojima bi se zatvaranjem novih poglavlja omogućio pristup radu Evropske unije, između ostalog i učešćem na sastancima Saveta EU“, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova na otvaranju ministarske konferencije pod nazivom „Veća, jača unija“. Nemačka ministarka je rekla da njena vlada razmatra niz mera koje bi EU učinile efikasnijom u trenutku proširenja.


Među ovim merama je i ograničenje oblasti odlučivanja u kojima bi bio moguć veto. Berbok je pomenula mogućnost da se u Savetu EU uvede neka vrsta glasanja putem žutih i crvenih kartona: žuti u slučaju nezadovoljstva nekim delovima odluke, crveni u slučaju potpunog neslaganja. Berbok je izneo i ideju o smanjenju Evropskog parlamenta i Evropske komisije, pri čemu bi pojedini resori unutar komisije bili podeljeni između nekoliko država članica.

„Evropska unija može biti jači akter samo ako prihvatimo ono što smo dugo odlagali, a to je reforma načina na koji EU funkcioniše“, rekla je Berbok.


Ona je rekla da će se izrada reformskih planova nastaviti tokom belgijskog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2024. godine i izrazila nadu da će to biti završeno tokom narednog izbornog perioda. Berbok je rekao da je proces proširenja neophodan da bi EU postala još jači akter i povećala bezbednost. U radu konferencije učestvuje i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.


Berbok je izjavila da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, kao i na Ukrajinu i Moldaviju, neophodno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministarsku konferenciju o jačanju struktura Evropske unije u cilju pripreme za nastavak procesa proširenja organizovala je Nemačka u saradnji sa Španijom, koja trenutno predsedava EU.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR