Glas Javnosti

Mask se danas sastaje sa izraelskim predsednikom

Svet
Autor: Glas javnosti

Tehnološki gigant Elon Mask, kojeg grupe za građanska prava optužuju da pojačava mržnju protiv Jevreja na svojoj X platformi društvenih medija, sastaće se u ponedeljak sa izraelskim predsednikom Isakom Herzogom zajedno sa Izraelcima čije rođake i članove porodice Hamas drži kao taoce u Gazi.

Herzogova kancelarija je najavila sastanak u nedelju uveče, rekavši: „Predsednik će na svom sastanku naglasiti potrebu da se deluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu".


Maskova poseta poklapa se sa četvorodnevnim primirjem u izraelskom ratu sa palestinskim militantima Hamasa u Gazi tokom kojeg se 40 od 240 talaca koje Izrael drži Hamas vratilo u Izrael.

Elon Mask, vlasnik društvene medijske platforme X, nekadašnjeg Tvitera, trebalo bi da se danas sastane sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom tokom njegove posete Izraelu.


 Iz kabineta predsednika saopšteno je da će Hercog tokom sastanka istaći potrebu borbe protiv rastućeg antisemitizma na internetu.

Očekuje se da će se sastanku pridružiti i predstavnici porodica talaca koje drži Hamas.


„On će govoriti o užasima terorističkog napada Hamasa 7. oktobra i o trajnom bolu i neizvesnosti zarobljenih članova porodice“, saopštio je predsednikov kabinet. Podsetimo se da je Mask nedavno izazvao žestoku reakciju zbog svoje podrške antisemitskom postu na X društvenoj platformi koji je optužio Jevreje za podsticanje mržnje protiv belaca.


Netanjahu se sastao sa Maskom u Kaliforniji 18. septembra i pozvao ga da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje nakon višenedeljnih kontroverzi oko antisemitskog sadržaja na X-u.

Musk je odgovorio rekavši da je protiv antisemitizma i protiv svega što „promoviše mržnju i sukobe“, ponovivši svoje prethodne izjave da X društvena medija neće promovisati govor mržnje.


Tokom te posete, pre rata, oko 200 ljudi protestovalo je zbog napora Netanjahuove desničarske vlade da obuzda ovlašćenja izraelskih sudova. 

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR