Glas Javnosti

Italija se vraća nuklearnoj energiji posle 30 godina?

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanska poslanička komora pokrenuće veliku istragu o tome kako bi nuklearna energija mogla da pomogne Italiji da postigne svoje ciljeve energetske tranzicije, što je značajan korak jer je zemlja i dalje jedina zemlja G7 koja ne koristi nuklearne elektrane, pošto je zatvorila poslednju elektranu pre više od 30 godina.

U utorak je Odbor za životnu sredinu Komore odlučio da sprovede istraživanje o ulozi nuklearne energije u vođenju Italije kroz energetsku tranziciju, kako bi se postigla dekarbonizacija do 2030. godine i klimatska neutralnost do 2050. godine.
Međutim, samo su članovi pronuklearne većine glasali za, dok su predstavnici Demokratske stranke (PD/S&D), Pokreta pet zvezdica (M5S) i Alijanse zelene levice bili uzdržani.

Italija je trenutno jedina članica G7 bez aktivnih nuklearnih elektrana, budući da je zatvorila poslednju od ukupno četiri 1990. godine nakon referenduma o zabrani nuklearne energije.
Referendum bio kočnica ranije
 
Prethodni pokušaj vraćanja nuklearne energije od strane nekadašnje pro-nuklearne vlade pokojnog Silvija Berluskonija, koji je preuzeo dužnost 2008. godine i predložio da nuklearna energija čini 25% energetskog miksa Italije do 2030. godine, odbijen je referendumom 2011. godine.
Komentarišući trenutne napore Italije u tranziciji u energetski sektor, Davide Tabareli, predsednik istraživačke kompanije za energetiku i životnu sredinu Nomisma Energia, primetio je teško stanje.
- Ako postoji klimatska kriza, odmah moramo imati napredne reaktore treće generacije i ne smemo da čekamo četvrtu ili petu, ili čak nuklearnu fuziju, što je još uvek san - rekao je, dodajući da bi hitna inicijativa za dekarbonizaciju trebalo da počne odmah.
Tabareli, koji je nedavno imenovan specijalnim izaslanikom za problematične čeličane ex-Ilva u Tarantu, takođe je naglasio važnost nuklearne energije u Evropi, rekavši da dok postojeće elektrane poput onih u Francuskoj stare, kontinentu je potrebna nuklearna energija kako bi dopunila trenutno manje konzistentnu proizvodnju obnovljivih izvora energije.
Entuzijazam za nuklearnu energiju ne dele svi
 
Govoreći za Euractiv, Katiuscia Eroe, stručnjakinja za energetiku u organizaciji Legambiente, rekla je:

- Jasno je, uzimajući u obzir podatke o ulozi nuklearne energije globalno, vreme, troškove i nerešene probleme, da nuklearna energija ne može imati nikakvu ulogu u energetskoj tranziciji Italije. Sigurna nuklearna energija ne postoji, to je čista naučna fantastika. Nemamo vremena, u zemlji sa prosekom od preko 140 ekstremnih vremenskih pojava, da razmišljamo o neispravnim tehnologijama - dodala je ona.
Italija se u ponedeljak pridružila nuklearnom savezu EU kao posmatrač u Savetu za energetiku u Briselu.
Pored toga, prošlog novembra, italijanska Nacionalna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj (ENEA) potpisala je Memorandum o razumevanju sa Ansaldo Nukleare, RATEN, SCK CEN i Vestinghouse Electric Company za zajednički razvoj malih modularnih reaktora u celoj industriji (SMR).


Glas javnosti/ E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR