Glas Javnosti

ISTORIJSKA SUŠA SMANJILA ZALIHE VODE: Katalonija se sprema za restrikcije u snabdevanju vodom

Svet
Autor: Glas javnosti

Barselona i region Katalonije na severoistoku Španije pripremaju se za restrikcije u snabdevanju vodom, pošto su usred istorijske suše koja je smanjila zalihe u rezervoarima na rekordno niske nivoe.

Očekuje se da će katalonske vlasti u četvrtak proglasiti vanredno stanje zbog suše za oblast u kojoj živi 6 miliona ljudi, nakon što su rezerve vode u rezervoarima pale ispod 16 odsto njihovog kapaciteta.

„Naše rezerve su ispod 16 odsto. Situacija je kritična u Barseloni i oko Girone, tako da moramo da preduzmemo oštrije mere“, rekla je danas zvaničnica katalonske vlade Laura Vilagra, španskom nacionalnom radiju RNE.


Vanredno stanje smanjilo bi prosečnu dnevnu količinu vode dozvoljene za stambene i opštinske potrebe sa 210 na 200 litara po osobi. Katalonska agencija za vodu kaže da prosečan stanovnik koristi 116 litara dnevno u svom domu.

Poljoprivreda i industrija takođe će biti pogođene restrikcijama. Proglašenje vanrednog stanja smanjilo bi vodu za navodnjavanje useva za 80 odsto, za stoku za 50 odsto, a za 25 odsto za industriju.

Katalonija je do sada uspela da izbegne drakonska ograničenja, uglavnom zbog procesa desalinizacije vode kojim se sada dobija 55 odsto ukupne količine vode u regionu. Španske vlasti izdvajaju milione evra za proširenje ili izgradnju novih postrojenja za desalinizaciju duž obalnih područja koja su najviše pogođena sušom.

Područje pogođeno vanrednim stanjem pokriva severnu Kataloniju do granice sa Francuskom. Slabije naseljeni južni deo regiona crpi vodu iz reke Ebro i manje je pogođen. Južna Španija takođe je pogođena sušom.

Katalonija beleži ispodprosečne padavine već 40 uzastopnih meseci. Stručnjaci kažu da klimatske promene izazivaju sušu i da se očekuje da će čitavo sredozemlje u narednim godinama imati toplije vreme nego u mnogim drugim delovima sveta.

I Katalonija i region Andaluzije na jugu Španije se pripremaju za uvoz vode ovog leta, što je skupa opcija i za koju zvaničnici priznaju da bi imala ograničen uticaj.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR