Glas Javnosti

Meštani sela kod Užica MUKU MUČE sa vodosnabdevanjem: Piju vodu sa EŠERIJOM KOLI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani sela Stapari u blizini Užica već danima imaju problem sa vodosnabdevanjem

Nakon ispitivanja potvrđeno je prisustvo bakterije Ešerije holi, pa je na žitelje ovog mesta apelevono da vodu ne koriste dok se bakterija ne izoluje. Na vodovod Ponikve- Stapari priključeno je preko 500 domaćinstava koja se sada vodom snabdevaju uz pomoć cisterne koja jednom dnevno obalazi ovaj kraj.

„Temperature su previsoke, pa je bez vode još teže. Kupujemo bidon i sipamo u flaše iz cisterne. Nekoliko poslednjih dana rekli su nam da nije za piće, a ne koristimo je ni u tehničke svrhe“, rekla je meštanka sela Stapari, a Kurir.

Direktor JKP „Vodovod” u Užicu, Duško Ljujić, ističe da je vodovod Ponikve - Stapari seoski, pa kao takav nije u nadležnosti ovog javnog preduzeća i ne upravlja se tim sistemom.

„Pojava bakterija u vodi u seoskim vodovodima, koji nemaju sistemsku dezinfekciju vode i preradu je vrlo česta. Kada je evidentiran problem u Staparima, ljudi iz MZ kontaktirali su JKP `Vodovod`, preporučena im je ugradnja hlorinatora, uređaja za hlorisanje vode čime će se značajno povećati kvalitet, ali opet to nije garant za kvalitet svih 365 dana u godini, jer se ne može sve sanirati samo hlorom. U procesu je nabavka hlorinatora, i isporučioci su već dolazili na izvorište Ćosića vrelo”, kazao je Ljujić.

U Zapadnoj Srbiji moguće restrikcije vode

Muke sa vodosnabdevanjem imaju i meštani Prijeplja, a JKP “Lim” apelovalo je na građane, da vodu troše odgovorno i racionalno, odnosno samo za piće i higijenske potrebe.

„Potrošnja vode je znatno povećana, naročito posle 17:00 časova kada je zabeležena velika neracionalna potrošnja vode i njeno nenamensko trošenje za zalivanje travnatih i betonskih površina, dok korisnici u visokim zonama ostaju bez vode“, saopštili su iz ovog javnog preduzeća.

Nekoliko dana ranije i Javno preduzeće “Rzav” koje sa vodom snabdeva Arilje, Požegu, Lučane, Čačak i Gornji Milanovac, apelovalo je da se voda sa gradskih vodovoda ne koristi za zalivanje useva, pranje automobila i slično, jer će ukoliko se to nastavi restrikcije vode biti neminovne.

(Gas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR