Glas Javnosti

Fronteks rasporedio više od 50 graničara i patrolnih vozila na finskoj granici

Svet
Autor: Glas javnosti

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontek) saopćila je kako će naredne sedmice u Finskoj poslati određeni broj svojih oficira nakon što je ta država odlučna ograničiti broj traženja azila koji stižu preko Rusije, a istim problemom se suočava i Estonija

Helsinki je optužio Moskvu da je poslala oko 700 migranata na finsku granicu u poslednje dve nedelje iz zemalja kao što su Jemen, Avganistan, Kenija, Maroko, Pakistan, Somalija i Sirija, optužba koju je Kremlj negirao.


Članica NATO-a Finska deli granicu od 1.340 kilometara sa Rusijom, koja takođe služi kao spoljna granica Evropske unije. Baltička država je u sredu saopštila da će zatvoriti sve granične prelaze osim najsevernijeg, tako da će od petka ostati otvorena samo udaljena arktička ruta. 



Ova mera će u početku biti na snazi mesec dana. Fronteks će rasporediti 50 graničara i drugo osoblje i opremu u Finskoj, uključujući patrolna vozila. Prva grupa članova Fronteksa stići će u Finsku 29. novembra, a među njima će biti stručnjaci za nadzor, prevodioci i stručnjaci za verifikaciju dokumenata.
 


Finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen rekla je da će njena zemlja pojačati registraciju onih koji stignu, uspostavljajući centre za prikupljanje fotografija, otisaka prstiju i drugih informacija o identitetu.



„Ovo se radi iz bezbednosnih razloga jer ne znamo ko će preći granicu“, rekla je Rantanen. Finska je ranije ove nedelje saopštila da je zatražila 60 Fronteksovih službenika pored 10 koji su već stacionirani u zemlji.


Osnovna prava "svih ljudi" će se poštovati i poštovati, rekao je Fronteks.

„Agencija je veoma svesna humanitarnog aspekta ovog scenarija, posebno imajući u vidu teške vremenske uslove i nepripremljenost ljudi koji stižu na finsku granicu“, dodaje se.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR