Glas Javnosti

FRONTEKS: Nemoguće je zaustaviti migracije

Svet
Autor: Glas javnosti

U januaru zabeleženo deset puta više nepravilnih dolazaka u EU iz zapadne Afrike, uprkos naporima Fronteksa

Prema poslednjem izveštaju Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), nepravilna imigracija iz zapadne Afrike ka Evropskoj uniji dramatično je porasla u januaru, dosegnuvši više od deset puta u odnosu na prethodni mesec. Fronteks očekuje dalji porast ukupnog broja dolazaka tokom 2024. godine i izražava zabrinutost zbog nemogućnosti potpunog zaustavljanja ovog trenda.


Hans Lajtens, šef Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu, izneo je svoje stavove u vezi sa situacijom, ističući da je potpuni prekid neregularnih dolazaka teško, ako ne i nemoguće ostvariti. "Migracije su globalni fenomen. Moramo da upravljamo migracijama jer ne možemo da se nosimo sa nekontrolisanim migracijama u Evropu", rekao je Lajtens, dodajući da je uredno upravljanje spoljnim granicama ključno za suočavanje s izazovima.

Upitan o uticaju migracija na junskim parlamentarnim izborima u EU, Lajtens je istakao da je ovo kompleksno pitanje i da potpuni prekid nije realan. "Ne želim da zvučim previše alarmantno", rekao je, izražavajući svest o složenosti situacije.


Fronteks je prošle godine zabeležio 380.000 neregularnih prelazaka granice, što je najveći broj od 2016. godine. Lajtens predviđa da će ovaj trend rasta nastaviti i tokom 2024. godine, s posebnim fokusom na migracije iz podsaharske Afrike. Istovremeno, situacija s Palestincima koji beže iz Gaze ostaje neizvesna.

Lajtens je naglasio važnost pravilnog upravljanja spoljnim granicama kao ključnog dela šireg "evropskog portfolija" koji je neophodan za suočavanje s izazovima migracija. Takođe, istakao je potrebu za razvojem EU i pružanjem pomoći zemljama u opasnosti kako bi se rešili osnovni uzroci migracija



Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR